Хювефарма АД, чрез дъщерното си публично дружество Биовет АД, започва строителството на нов завод за „Биотехнологии и фармацевтични продукти" на своята производствена площадка в Разград. Официалната церемония за „първа копка" ще се състои на 16 октомври в Разград.

Стойността на инвестицията е 25 млн. евро и ще бъде реализирана за 12 месеца. В резултат на това производственият капацитет на Биовет-Разград ще се увеличи двойно. Продукцията ще е предназначена за пазарите в ЕС и САЩ. Новият завод ще отговаря изцяло на всички практики и стандарти на световната фармацевтична и биотехнологична индустрия.

В него ще бъдат инсталирани последно поколение автоматизация и високо технологично оборудване, което ще гарантира производството на висококачествен продукт. Заводът ще отговаря на изискванията за GMP (Good manufacturing Practice) и на FDA (USA). В резултат на тази инвестиция ще се разкрият 220 нови работни места за високо квалифицирани специалисти.

Основният акционер в Биовет АД е мултинационалната компания Хювефарма АД, като същата е специализирана в производство и търговия на активни фармацевтични субстанции, продукти за ветеринарна медицина и животински хранителни добавки. Производствените предприятия и изследователските и центрове са базирани в Европа и САЩ. Компанията разполага и с множество на брой търговски дружества на основните си пазари: САЩ, ЕС, Русия, Китай, Бразилия, Индия, Тайланд, Тайван и т.н.

Биовет АД е водещ европейски производител в областта на биотехнологиите и на фармацевтични продукти с над 50 години традиции и опит в тази индустрия. Продуктите на компанията се продават в над 70 страни в света и над 98% от производството е предназначено за износ.

За последните години публичното дружество е извършил значителни инвестиции в своите заводи (Пещера, Разград, Ботевград) с цел увеличаване на производствените си мощности, покриване изискванията за добрата производствена практика (GMP), автоматизация на производството, енергийна ефективност и екология.

Във фирмата работят 1 700 висококвалифицирани биолози, химици, инженери, мениджъри и работници. Нейните научно-развойни звена са в основата на изследването, разработването, регистрирането и внедряването в производството на цялата й продуктова гама.

Продукцията на бъдещия завод ще бъде главно за износ. „Амбицията е заводът да бъде регистриран и да получи сертификати не само като GMP (Good manufacturing Practice), а и сертификат в Щатите на FDA. Това ще даде възможност да насочим продукцията основно към американския пазар и донякъде - Европейския съюз. Под Европейски съюз разбираме - Бенелюкс, Германия, Испания, Франция, Италия, Полша, като основни пазари", каза Кирил Домусчиев, председател на Надзорния съвет на Биовет АД и изпълнителен директор на Хювефарма АД.

Днес липсваха сделки с акциите на Биовет АД на БФБ-София. В сряда се изтъргуваха 275 книжа на компанията, като последната цена за лот е 7.999 лв.

Източник: Агенция Фокус