За него може да се каже, че е монахът с най-невероятната съдба. Преди да се отдаде на служба на Бога, отец Никанор е брокерът Христо Мишков.

Завършва международни икономически отношения, служител в едно от най-успешните инвестиционни дружества у нас, търгувал е с милиони на Уолстрийт. За да стигне дотук.

Казва, че расото не е бягство, а просто вяра. Когато избира Гигинския манастир, обителта прилича повече на декор за филм, посочва репортаж на btv – без път и без ток, изоставени и порутени сгради, които в миналото са използвани за обори, а не за молитви.

С обличането на расото обаче, отец Никанор не губи мениджърските си умения. С неговите усилия се създава сдружение Св. Св. Кузма и Дамян, което събира пари за манастира. До този момент от дарения и държавни пари са вложени близо милион лева.

От пет биволици, сега в стопанството има повече от 70, като всички средства се влагат в ремонти на обителта.

Най-важното обаче е, че монасите тук са успели да върнат хората в храма и да им припомнят забравения път до единственият манастир в Пернишко.

Изкушенията са част от нашия живот, споделя отец Никанор. „Те ни осъвършенстват, водят до възможността ние да се развиваме духовно“, допълва още той.

„Бог ме призова към този начин на живот“, заяви бившият брокер, запитан каква е истинската причина да изостави Уолстрийт и начина си на живот в САЩ.

Според отец Никанор настоящата икономическа обстановка е получена след като „хората получиха илюзията, че всичко може да бъде позволено и да забравим за въздържанието и умереността в действията си“.