Шестдневна работна седмица предстои на Българска фондова борса. За утре (13 май) е насрочено общото събрание на акционерите на Момина крепост АД.

На събранието ще се обсъжда увеличението на капитала на компанията от 282 хил. лв. на 1.41 млн. лв. със собствени средства. По този начин всеки акционер ще получи по 5 нови, безплатни акции.

Във вторник е и последната дата за сключване на сделки с акциите на Топливо и Емка, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общото събрание на акционерите.

Акционерите на Топливо ще решават за разпределението на финансовия резултат на дружеството за 2007 г., финансовия резултат от минали години и формираните резерви, докато тези на Емка ще гласуват за увеличение на капитала на компанията от 5.376 млн. лв. на 10.753 млн. лв. със собствени средства.

На 13 май на борсата ще се проведе и открит аукцион за незаписаните права от увеличението на капитала на Алфа Кредит АДСИЦ. На същия ден е и крайната дата за записване на акциите от увеличението на Сила Холдинг АД.

Алфа Кредит АДСИЦ планира увеличение от 650 хил. лв. на 1.3 млн. лв., докато Сила Холдинг е в процес по увеличение на капитала си от 91 хил. лв. на 2 млн. лв.

За петък (16 май) са насрочени общите събрания на акционерите на Монбат и М+С Хидравлик. Акционерите на Монбат ще гласуват предложение за двойно увеличение на капитала със собствени средства, докато общото събрание на М+С Хидравлик ще обсъжда обратно изкупуване на до 3% от общия брой издадени акции.

Общият изтъргуван оборот за изминалата седмица възлезе на 25.485 млн. лв. За периода BG40 нарасна с 0.51% до 320.03 пункта за седмицата, докато SOFIX добави 2.06% до 1161.92 пункта.