Днес (14 април) ще се състои общото събрание на акционерите на Българска телекомуникационна компания, на което ще се гласува предложение за разпределение на 235 млн. евро под формата на дивидент (печалба и резерви на компанията), или по 0.81 евро/акция.

Също днес на борсата ще бъдат въведени за търговия Март България, Далия ЕАД, както и облигационните емисии на Евробилдинг и Доверие-Брико.

"Март България" извършва електронна дистрибуция на ваучери за зареждане на стартови пакети на мобилните оператори и доставки на всички телеком продукти, предназначени за продажба през търговски обекти. Създадена е през 2002 г. с основен предмет на дейност разпространение на предплатени комуникационни продукти.

Разполага с мрежа от шест офиса в София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково и Велико Търново. Книжата на компанията ще се търгуват с борсов код MART, a капиталът е 1 млн. лв.

Основната дейност на "Далия" е производство и търговия на мебели от масив – модулни шкафове, детайли, плотове и елементи от масив. Дружеството се специализира в две направление – висококачествено попарване и сушене на дървен материал и производство на мебели и детайли от масив.

Капиталът на компанията е 400 хил. лв., а присвоеният борсов код ще е DALIA.

Днес ще стартира и търговията с правата на Блек Сий Инвестмънт АДСИЦ от увеличението на капитала на фонда от 650 хил. лв. на 14.95 млн. лв. Издадени са 650 хил. права, всяко от които дава възможност за записването на 22 нови акции с номинала и емисионна стойност 1 лв.

За утре е насрочено общото събрание на акционерите на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ. Предложението предвижда разпределението на общо 9.417 млн. лв., или 0.402548 лв. на акция като дивидент.

До 16 април (сряда) инвеститорите ще могат да записват акции от увеличението на Зет Пропъртис Инвестмънт Фонд АДСИЦ, докато крайната дата за записване на книжата от увеличението на Алфа Ууд България е 18 април (петък).

За последния работен ден от седмицата е насрочен и аукционът за незаписаните права от увеличението на капитала на Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ. Фондът планира да увеличи капитала си от 14.044 млн. лв. на 28.089 млн. лв.

За изминалата седмица SOFIX се понижи с 0.30%, до 1199.85 пункта, а BG40 се повиши с 1.76%, до 348.99 пункта.