Две публични компании стартират изплащане на дивидент за изминалата година от днес (15 септември). Това са Слънчо АД и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, които ще разпределят по 0.10 и 0.025 лв. брутен дивидент на акция.

Също за днес е насрочен и аукцион за незаписаните права от увеличението на капитала на Арко Тауърс АДСИЦ. До крайния срок неизползвани останаха едва 2 права.

Фондът е в процес по увеличение на капитала си от 650 хил. лв. на 780 хил. лв. Предложени за записване са 130 хил. акции с номинална стойност от 1 лев и емисионна цена от 113 лв. Ако всички предложени акции бъдат записани, в касата на дружеството ще постъпят общо 14.7 млн. лв.

В сряда на борсата ще бъдат въведени за търговия две емисии акции - Болкан Пропърти Инструментс АДСИЦ и Билборд АД (от увеличението на капитала на компанията от 7.5 млн. лв. на 15 млн. лв. за собствена сметка).

Същият ден стартира и увеличението (търговията с правата) на Индустриален Холдинг България. Броят на издадените права е 43.756 млн., като срещу 200 от тях ще може да се запише една облигация от новата емисия.

Емисията е в размер на 21.878 млн. лв., разпределени в 218 780 броя безналични, лихвоносни, конвертируеми, свободнопрехвърляеми и необезпечени облигации, с номинална и емисионна стойност 100 лева всяка облигация.

Опцията за конвертиране на емисията облигации на падежа в акции и междинно конвертиране на датата на четвъртото лихвено плащане е при конверсионно съотношение 12.

На 17 септември (сряда) е и последната дата за сключване на сделки с акциите на Катекс АД, в резултат на които инвеститорите ще могат да получат дивидент. Компанията разпределя по 0.30 лв. брутен дивидент на лот.

В петък още едно дружество стартира увеличение на капитала си. Правата на Маунтин Парадайс Инвест ще се търгуват от 19 септември до 2 октомври.

Първоначалното увеличение на капитала на Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ ще е от 500 хил. лв на 10 млн.лв. чрез емитиране на 9.5 млн. нови акции.

Номиналната стойност на книжата е 1 лв., а емисионната е определена на 1.09 лв. Това ще рече, че при успех компанията ще привлече от пазара 10.36 млнл. лв.

За целта ще се издадат 9.5 млн. права, като съотношението право/акция е 1/1. Присвоеният борсов код на издадените права е MRHA.