Периодът от 21 до 25 април се очертава като богата на събития седмица. Предстоят общи събрания, търговия с права и аукциони.

Утре (22 април) на борсата ще се състои открит аукцион за пласирането на 49 943 незаписани права от увеличението на капитала на Сила Холдинг АД. Холдинговото дружество планира да увеличи капитала си от сегашните 91 хил. лв. на до 2.09 млн. лв.

За същия ден е насрочено и общото събрание на акционерите на Българо-Американска Кредитна Банка. Според предложението, като дивидент ще се разпределят 1.50 лв./акция, а общо 32.1 млн. лв. ще се отнесат към фонд „Резервен”.

Във вторник ще стартира и търговията с правата на Алфа Кредит АДСИЦ. Фондът планира двойно увеличение на капитала си, а правата ще се търгуват по борсов код R3ALCR до 29 април.

Общото събрание на акционерите на Медика АД ще се състои на 24 април (четвъртък). На него ще се обсъжда увеличението на капитала на компанията от 335 хил. лв. на 10.068 млн. лв. за сметка на неразпределена печалба от минали години. По този начин всеки акционер ще получи по нови 29 акции - безплатно.

Точка от дневния ред предвижда и разпределението на 1 лв. брутен дивидент на акция, както и сключването на петгодишен договор със Софарма АД на стойност до 20 млн. лв.

До 24 април на борсата ще се търгуват и правата на Блек Сий Инвестмънт АДСИЦ от предстоящото увеличение на капитала на фонда. Дружеството планира да увеличи капитала си от 650 хил. лв. на 14.95 млн. лв., като срещу всяко право инвеститорите могат да запишат по 22 нови акции с емисионна стойност 1.00 лв.

Последната дата за сключване на сделки с акциите на Елхим Искра, М+С хидравлик и Монбат, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общите събрания на акционерите е 25 април.

Акционерите на Елхим Искра и М+С Хидравлик, част от Стара планина Холд ще решават за обратни изкупувания на до 3% от капитала си. Монбат, от своя страна, планира двойно увеличение на капитала си (от 19.5 млн. лв. на 39 млн. лв. за сметка на резерви и печалби) и разпределението на 0.18 лв. дивидент на акция.

За периода от 14 до 18 април на борсата се изтъргуваха ценни книжа на стойност 82 млн. лв.