Бизнес календар за 23-27 юни

1163
Бизнес календар за 23-27 юни

Седмицата на общите събрания, като такава може да се определи периода от 23 до 27 юни. Днес (23 юни) Монбат ще стартира изплащането на дивидент, а до края на периода е се проведат над 60 общи събрания на акционерите.

Общото събрание на Монбат АД взе решение да разпредели по 0.178 лв./акция дивидент за своите акционери. Компанията също така увеличи капитала си от 19.5 млн. лв. на 39 млн. лв. за собствена сметка, но новата емисия все още не е регистрирана за търговия на борсата.

Също така интерес през седмицата ще привлече IPO-то на Железопътна Инфраструктура Холдингово Дружество. То ще се проведе от 25 до 27 юни. Meтодът на подписката ще е book- building, като минималната цена ще е 5 лв.

На инвеститорите ще бъдат предложени до 5.583 млн. акции, или 10% от настоящия капитал, който е в размер на 55.834 млн. лв. При успешно записване капиталът ще нарасне на 61.4 млн. лв., а набраните средства ще са минимум 27.917 млн. лв.

Разпределението на акциите ще е ясно на 30 юни, а плащането ще се осъществи от 1 до 3 юли. Очаква се търговията с акциите на компанията да стартира около средата на август 2008 г.

За настоящата седмица са насрочени общите събрания на всички листвани на борсата тютюневи компании. Акционерите на Благоевград-БТ, Цигарена фабрика Пловдив, София-БТ и Слънце Стара Загора-Табак се събират на 24 юни (вторник), а за четвъртък е насрочено събранието на Булгартабак-холдинг. В началото на седмицата (23 юни) пък ще заседават акционерите на Плевен БТ и Асеновград Табак.

Акционерите на Благоевград-БТ ще подложат на гласуване предложение за разпределение на 3.33 лв./акция брутен дивидент, а София БТ ще разпредели по 1.84 лв. брутен дивидент на акция.

По 0.89 лв. брутен дивидент ще си разпределят акционерите на Булгартабак Холдинг, ако предложението бъде прието, докато общите събрания на Слънце Стара Загора-Табак и Цигарена фабрика Пловдив ще гласуват за разпределението на финансовия резултат от 2007 г., като към момента липсват данни за точните предложения.

Акционерите на две инфраструктурни компании също се събират през седмицата. Това са Мостстрой и Холдинг Пътища, които ще гласуват за увеличения на капитала на дружествата за собствена сметка. Ако предложенията бъдат приети, то акционерите в Мостстрой ще получат по 4 нови акции, а тези на Холдинг Пътища 70 нови ценни книжа.

За последния работен ден на седмицата са насточени още общите събрания на ЦКБ, Каолин, Еврохолд България.

Акционерите на Каолин ще приемат/отхвърлят предложение за разпределение на 0.30 лв. дивидент на акция, докато тези на ЦКБ ще гласуват за отнасянето на печалбата от изминалата година към Фонд „Резервен”.

Без дивидент за 2007 г. ще останат акционерите в Еврохолд България и Евроинс. Според предложенията от двете компании печалбата на холдинговото дружество ще бъде отнесена във Фонд „Резервен”, а тази на застрахователната компания ще отиде към „Неразпределени печалба от минали години”.

За изминалата седмица SOFIX добави 0.02%, до 1194.50 пункта, а BG40 изгуби 1.62%, до 320.67 пункта. Общият оборот в първата седмица на Xetra възлезе на 24.3 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg