Следващите борсови дни ще са наситени с събития, сочи календарът на Profit.bg. Още днес на Българска фондова борса ще бъдат въведени за търговия емисиите на четири нови компании - Европа Лайн Груп, Унифарм, Балкан проджекти мениджмънт и Сити Пропъртис АДСИЦ.

Първите три компании планират вторично публично предлагане, докато Сити Пропъртис АДСИЦ излиза на борсата, след като успешно увеличи капитала си с минимално изискуемите 30%.

Във вторник и сряда е последната дата за сключване на сделки с акциите на КРЗ Одесос и Албена АД, в резултат на които приобретателят ще има право на глас в предстоящите общи събрания на акционерите.

Акционерите на двете компании ще вземат решение за разпределение на финансовия резултат от 2007 г.

През седмицата инвеститорите ще могат да закупят акции от три компании и по този начин да получат дивидент. В сряда (28 май) е последната дата за сделки с акциите на М+С Хидравлик и Монбат, а в петък (30 май) и с Елхим Искра.

Във вторник (27 май) ще се състои общото събрание на акционерите на Корпоративна търговска банка, а в четвъртък са и събранията на Топливо и Емка.

Акционерите на банката ще гласуват за заделяне на печалбата от 2007 г. за фонд „Резервен”, а Емка ще увеличи капитала си двойно, като акционерите ще получат по една безплатна акция.

Основната точка в дневния ред на общото събрание на Топливо е разпределението на финансовия резултат на дружеството за 2007 г., финансовия резултат от минали години и формираните резерви.

Бикове или мечките ще властват през настоящата седмица, това предстои да разберем. През изминалата седмица SOFIX се повиши с 2.15% до 1250.12 пункта, а BG40 нарасна с 4.65% до 348.42 пункта. Общият изтъргуван оборот възлезе на 43.994 млн. лв.