През настоящата седмица на Българска фондова борса ще стартира търговията с правата на ДИТ Пропърти АДСИЦ. Фондът планира да увеличи капитала си от 550 хил. лв. на 3 млн. лв.

За целта ще бъдат издадени 2.45 млн. права, колкото са и предложените за записване нови акции с номинална и емисионна стойност 1 лв. Съотношението между право/нова акция е 1/1.

Последната дата за сключване на сделки с акциите на Еврохолд България, в резултат на които приобретателят ще има право на участие в общото събрание на акционерите, е 9 октомври (четвъртък).

По време на събранието акционерите ще овластяват УС на дружеството да сключи договор за поръчителство, по силата на който Еврохолд България АД да гарантира изпълнението и спазването от страна на своето дъщерно дружество - Евролийз Ауто АД, на всички задължения и условия, произтичащи от комплекс от договори, свързани с осигуряване на международно финансиране на дейност по лизинг на автомобили, организирана, извършвана и администрирана от Евролийз Ауто АД.

Общата стойност на финансирането се предвижда да достигне 195 млн. евро.

Същият ден на борсата ще се състои аукцион за незаписаните права на Индустриален Холдинг България. Компанията възнамерява да издаде конвертируеми облигации на стойност 22 млн. лв. Срещу 200 права инвеститорите могат да запишат 1 облигация.

За 10 октомври са насрочени общите събрания на Тодоров АД и Централна кооперативна банка. Акционерите на Тодоров ще вземат решение за продажба на хотелска база, обект Хотелска база за селски туризъм с разгъната застроена площ от 1 720 кв. м, целият застроен и незастроен с площ от 2 434.50 кв. м с принадлежащото към базата оборудване за цена 3.1 млн. лв. без ДДС.

Акционерите на банката ще овластят УС на дружеството през следващите 5 г. да има възможността да увеличи капитала чрез издаване на нови акции с обща номинална стойност от 30 млн. лв.

За изминалата седмица SOFIX се понижи с 8.37 на сто, до 751.67 пункта, а BG40 загуби 8.85%, до 185.87 пункта.