Бизнес календар за 7-11 юли

1063
Бизнес календар за 7-11 юли

Натоварени от към предстоящи събития се очертават следващите пет дни на Българска фондова борса. Седмицата започва с общо събрание на акционерите на Тодоров АД, за което читателите на Profit.bg ще бъдат информирани малко след неговия край.

Вторник е последната дата за сключване на сделки с акциите на Софарма, Булгартабак Холдинг, а сряда на Унипак, Каолин, Трансинвестмънт АДСИЦ, Март България, Торготерм, Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ и Софарма имоти АДСИЦ, в резултат на които приобретателят ще може да получи дивидент.

Припомняме, че Софарма и Булгартабак Холдинг ще разпределят по 0.05 и 0.80 лв. дивидент на акция, или нетен дивидент от 0.0475 лв. и 0.72 лв. на акция. Акционерите на Унипак и Каолин към 9 юли ще получат респективно 0.20 и 0.30 лв. дивидент на акция, а тези на Трансинвестмънт АДСИЦ, Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ и Софарма имоти АДСИЦ ще вземат по 0.16, 1.50 и 0.06 лв. брутен дивидент на всяка акция.

Едни от най-новите дружества, листвани на борсата – Торготерм и Март България ще разпределят по 0.307 и 0.033 лв. на акция.

Във вторник (8 юли) и сряда (9 юли) е последната дата за сключване на сделки с акциите на Мостстрой и Холдинг Пътища, в резултат на които инвеститорите ще имат възможност да получат съответно 4 и 70 нови, безплатни акции.

Също в сряда на борсата ще стартира търговията с акциите от увеличението на капитала на Медика, Доверие Обединен Холдинг, а след осъщественото първично публично предлагане книжата на Херти ще бъдат въведени за търговия.

Началната дата за търговията с правата на две дружества със специална инвестиционна цел е определена за 9 юли. Това са Агроенерджи АДСИЦ и Улпина АДСИЦ, планиращи да увеличат капитала си от 500 хил. лв. на съответно 18.5 млн. лв. и 650 хил. лв.

Право на дивидент ще имат и всички акционери в Спарки АД, Албена Инвест Холдинг, Синергон Холдинг, Златен лев Холдинг, Дружба стъкларски заводи, България-29, Астера Козметикс, Етропал и Слънчо към 10 юли (четвъртък).

Общите събрания на Спарки АД и Албена Инвест Холдинг взеха решение да разпределят на акционерите си по 0.30 и 0.25 лв. дивидент на акция, а Синергон Холдинг и Слънчо ще раздадат по 0.08 и 0.10 лв. брутен дивидент.

Съответно 0.10 и 0.30 лв. на акция ще получат акционерите на Златен лев Холдинг и България-29, докато Астера Козметис дава по 0.825 лв. брутен дивидент на акция. Всеки акционер в Дружба стъкларски заводи ще вземе по 2.44 лв. дивидент, а Етропал и Слънчо разделят по 0.21 и 0.10 лв. брутен дивидент на акция.

Също в четвъртък е последната дата за сключване на сделки с акциите на Билборд, в резултат на които инвеститорите ще могат да получат безплатни акции. Общото събрание на дружеството взе решение за увеличение на капитала от 7.5 млн. лв. на 15 млн. лв. за собствена сметка.

През седмицата предстоят и няколко общи събрания. В сряда акционерите на Розахим ще гласуват за увеличение на капитала за собствена сметка, а ден по-късно общото събрание на Оловно цинков комплекс ще подложи на гласуване обединението с Горубсо-Мадан.

Пренасроченото общо събрание на акционерите на Чугунолеене от 12 май ще гласува за отнасянето на печалбата от изминалата година във Фонд Резервен.

За изминалата седмица SOFIX загуби 2.34%, до 1114.76 пункта, а BG40 се понижи с 3.12%, до 297.03 пункта. Общият изтъргуван оборот за последните пет борсови сесии възлезе на 21.6 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg