Днес на Българска фондова борса за търговия ще бъдат въведени книжата на Зенит Имоти АДСИЦ и Недвижими Имоти София АДСИЦ. Двете дружества увеличиха капитала си с минимално изискуемите 30%, до 650 хил. лв.

За утре (11 декември) е насрочено общото събрание на Холдинг Пътища, на което ще се обсъжда сплит в съотношение 1:25, или (намаляване на номиналната стойност на акциите на дружеството от 25 лв. всяка на 1 лев всяка и пропорционално увеличаване на техния брой при запазване на размера на капитала).

Ден по-късно за сплит в съотношение 1:10 ще гласуват и акционерите на Мостстрой, а общото събрание на Слънчев ден за увеличение на капитала на дружеството от 472 хил. лв. на 11.326 млн. лв. Увеличението ще се извърши чрез издаването на 10.854 млн. акции с номинална стойност 1 лв. за сметка на фонд "Резервен".

Друга точка в дневния ред на събранието на Слънчев ден предвижда разпореждането с активи на дружеството, както и начина за тяхната продажба.

От 12 до 14 декември на борсата ще се състои публичното предлагане на Зърнени храни България. Ценовият диапазон бе определен на нива от 4.40 до 5.62 лв. за брой, а методът за продажба е book building.

На 14 декември общото събрание на Параходство Българско речно плаване ще вземе решение за промяна в устава на компанията.

Предвижда се създаването на нов чл. 7а от устава, според който „Управителният съвет, след предварително съгласие от Надзорния съвет, се овластява със свое решение да увеличава капитала на дружеството до 100 млн. лв. чрез издаване на нови акции, в срок до 5 г.”

В събота (15 декември) акционерите на Специализирани Бизнес Системи ще гласуват за промяна в номиналната стойност на акциите в капитала на дружеството. От настоящите 100 хил. акции с номинална стойност 50 лв. всяка, акциите ще се променят на 5 млн. броя с номинална стойност 1 лв. всяка.

За изминалата седмица SOFIX се понижи с 0.24%, до 1760.28 пункта, докато BG40 отчете спад от 1.76%, до 531.9 пункта.