През периода от 16 до 22 юли ще продължи подаването на заявки за участие в първичното публично предлагане на Специализирани Бизнес системи и ще се проведат два от трите аукциона за продажбата на 900 хил. акции от Ломско пиво.

Подаването на поръчки за IPO-то на СБС започна на 11 юли и ще продължи до 24 същия месец.

Основният капитал на Специализирани Бизнес Системи е 3.319 млн. лв., разпределен в 66 380 акции с номинална стойност 50.00 лв. Компанията планира да осъществи първично публично предлагане (IPO), като увеличи капитала си до 5 млн. лв. чрез предлагането на 33 620 акции с номинална стойност 50.00 лв. и емисионна стойност 68.00 лв.

На 19 и 20 юли ще са първите два аукциона за продажбата на акции от Ломско пиво. През първия ден ще бъдат предложени 450 хил. акции, като инвеститорите ще могат да закупят минимум 1 лот, отговарящ на 10 хил. акции. Минималната цена е определена на 2.12 лв., а максималната на 3 лв.

През втория ден ще бъдат предложени също 450 хил. акции, но вече минималното количество за покупка ще е от 1 акция. Долното ценово ограничение нараства на 2.22 лв., а горното остава 3 лв.

В последния, трети ден (23 юли), ще бъде предложено останалото, непродадено от ден втори количество, в случай че има такова. Условията за цената остават същите, между 2.22 и 3 лв., като 1 лот отговаря на 1 акция отново.

Във вторник (17 юли) и четвъртък (19 юли) за търговия на Българска фондова борса ще бъдат въведени акциите на Медийни системи от увеличението на капитала на компанията, както и Хюндай Финанс АДСИЦ, компания, приключила успешно първоначалното си увеличение на капитала.

На 18 юли (сряда) е последната дата за сключване на сделки с акциите на КРЗ Одесос, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в предстоящото общо събрание на акционерите.

На самото събрание, което ще се проведе на 3 август, акционерите на компанията ще вземат решение за овластяване на Съвета на директорите и Изпълнителния директор за водене на преговори и сключване на сделка относно закупуване на плаващ док на обща стойност 22.5 млн. долара.

Само ден по-късно (19 юли) е последната дата за сключване на сделки с акциите на Топливо и Св. Св. Константин и Елена Холдинг, в резултат на които инвеститорите ще могат да участват на общите събрания на двете компании.

Акционерите на Топливо ще гласуват за избор на регистриран одитор, докато общото събрание на Св. Св. Константин и Елена Холдинг ще вземе решение за овластяване на Управителния съвет на дружеството да увеличава капитала на компанията в следващите 5 години.

В края на седмицата ще се проведе общото събрание на акционерите на САФ Магелан, на което ще се вземе решение за разпределението на дивидент от 0.30 лв. на една акция.

До 23 юли на Българска фондова борса продължава 14-ият Неприсъствен публичен търг. Датата, до която не се приемат заявки под началната продажна цена е 19 юли 2007 г. В първите пет дни закупен бе само предложеният дял от Черноморец ООД, с. Черноморец на цена от 28 хил. лв.

За изминалата седмица SOFIX добави 1.66% на седмична база, до 1527.27 пункта, а BG40 нарасна с 2.89 на сто, до ниво от 328.04 пункта.