От днес, 16 юни, търговията на Българска фондова борса ще се осъществява чрез новата търговска платформа Xetra.

Нека припомним, че за да не бъде отложен стартът на Xetra, на 11 юни бе издадено частично одобрение на новия Правилник на БФБ-София АД от Комисията за финансов надзор.

През седмицата вниманието на инвеститорите основно ще е насочено към новите правила на търговия и възможности, които предоставя системата. Очакванията са да наблюдаваме първоначален спад на активността, докато инвеститорите привикнат с новостите.

През следващите седем дни ще се проведат общи събрания на акционерите на 13 публични дружества. Сред тях са Индустриален Капитал Холдинг, Слънчев бряг, Северкооп Гъмза Холдинг, Биовет и Хидропневмотехника.

ОСА на Север холдинг АД ще гласува на 16 юни решение за увеличаване на капитала на дружеството от 780.66 хил. лв. до 3.903 млн. лв. чрез издаване на нови 3.12 млн. акции.

На 20 юни акционерите на Слънчев бряг ще обсъждат решение да се разпределят като дивидент общо 5.269 млн. лв. от неразпределената печалба от минали години на дружеството. При основен капитал от 1.96 млн. лв. брутният дивидент на акция възлиза на 2.69 лв.

Начална дата за изплащане на дивидент пък на акционерите на Медика АД-София е 16 юни, като ОСА определи да бъдат разпределени брутно по 3 лв. на акция.

Правата, даващи възможност за участие в увеличението на капитала на Ексклузив Пропърти АДСИЦ, ще се търгуват на БФБ от 19 юни, четвъртък. Компанията предлага 1.454 млн. акции с емисионна цена от 1.45 лв.

Издадените права са 7.99 млн., като съотношението права/нови акции e 5.5 към 1. Капиталът ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и платени най-малко 730 хил. от новите книжа.

Нека припомним също, че предходната седмица имаше само три борсови сесии, защото във връзка с прехода към новата платформа на 12 и 13 юни търговия нямаше.