Днес (19 ноември) на Българска фондова борса ще се проведе смесен закрит аукцион за продажбата на 1.4 млн. акции, или 28% от капитала на Етропал АД-Етрополе. Определената минимална цена за една акция е 7.95 лв.

Еврохолд България възнамерява да запази мажоритарното си участие в компанията и поема ангажимент през следващите 12 месеца да не продава други акции от компанията (lock-up period). Етропал АД е водеща фирма в производството на медицински изделия за еднократна употреба.

Общо 99.75% от предложените 300 хил. акции на Хидроизомат бяха закупени в петъчния аукцион, проведен на БФБ-София. Непродадените 759 акции ще се предложат в дните до 22 ноември (четвъртък).

Припомняме, че сключените общо 148 сделки бяха осъществени на нива от 10.02 лв. и 13.50 лв. за ценна книга.

Също днес (19 ноември) ще се състои общото събрание на акционерите на Доверие Обединен Холдинг. Акционерите на холдинговото дружество ще вземат решение за увеличение на капитала от 13.149 млн. лв. на 14.026 млн. лв.

До 20 ноември (вторник) на борсата ще се търгуват правата на три публични компании, които в момента са в процес на увеличение на капитала си. Това са Българска роза-Севтополис, Холдинг Варна A и Холдинг Нов Век.

Вторичната търговия с правата на Ефектен унд Финанц – Имоти АДСИЦ и Улпина АДСИЦ от първоначалните увеличения на двете дружества ще продължи респективно до 23 и 29 ноември 2007 г.

Също утре (20 ноември) на борсата ще се състоят и аукционите за неизползваните права от увеличението на капитала на Индустриален Холдинг България и Централна кооперативна банка.

Последната дата за сключване на сделки с акциите на Холдинг Пътища, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общото събрание на акционерите е 23 ноември.

На самото събрание ще се вземе решение за намаляване на номиналната стойност на акциите на дружеството от 25 лв. всяка на 1 лев всяка и пропорционално увеличаване на техния брой при запазване на размера на капитала (сплит в съотношение 1:25).

Също в петък (23 ноември) ще стартира публичното предлагене на дяловете на „Адванс IPO Фонд”, което е най-новата колективна инвестиционна схема, управлявана от „Карол Капитал Мениджмънт”. Фондът е с уникален фокус – инвестиции в първични публични предлагания в страните от Централна и Източна Европа.

В последния работен ден от седмицата ще се състои и четвъртата кръгла маса за компаниите от Югоизточна България, а дотогава е в сила и търговото предложение и към акционерите на БТК от 11.30 лв. за акция.

За изминалата седмица BG40 се понижи с 3.61%, до 541.90 пункта, докато SOFIX загуби 4.04% от стойността си, до 1749.65 пункта.