Днес на Българска фондова борса ще стартира търговията с правата на Индустриален Холдинг България и Централна кооперативна банка, даващи възможност за участие в предстоящото увеличение на капитала на двете дружества.

Всеки три права от Индустриален Холдинг България ще дадат възможност за записване на две нови акции по емисионна стойност от 2.40 лв. Присвоеният борсов код на правата е R2IHLBL.

Неизползваните права от увеличението ще се предложат на аукцион по време на търговската сесия от 20 ноември, докато крайната дата за записване на акциите от увеличението на капитала е 5 декември.

Индустриален Холдинг България възнамерява да увеличи капитала си от 26.254 млн. лв. на до 43.757 млн. лв. чрез издаване на не повече от 17.503 млн. броя нови акции. Капиталът ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и платени най-малко 15 млн. нови акции.

Централна кооперативна банка планира да увеличи капитала си от настоящите 72.76 млн. лв. на 83.155 млн. лв.

Броят акции преди увеличението е 72.76 млн. броя, колкото са и издадените права. Срещу 7 от тях ще може да се запише по една от предложените 10.394 млн. акции с емисионна стойност от 7.20 лв.

Присвоеният борсов код на издадените правате е R4ССВ. Крайната дата за търговия на правата на борсата е 9 ноември 2007 г., а датата на аукциона за незаписаните права е 20 ноември 2007 г.

Също днес на борсата ще се възобнови търговията с акциите на 14 публични компании. Това са Кюстендилски плод, МБЕ-гара Хитрино, Победа ТВ, Сердика-Кула, Слънчеви лъчи, Екотаб, Диамант, Екарисаж-Тенево, Енергокабел, Изотсервиз Холдинг, Металокерамика, Малък Искър, Коприна и Винарска изба Врачанска теменуга.

В понеделник (29 октомври) ще се състои и общото събрание на акционерите на Тодоров АД. На него ще се вземат решение за разпределение на печалбата от 2006 г. към Фонд Резервен и към Неразпределена печалба.

В първия ден от седмицата на борсата ще се състои и аукцион за продажбата на 150 хил. права от първоначалното увеличение на капитала на Пропъртис Кепитъл Инвестмънтс АДСИЦ-Варна.

В краткосрочен план дружеството възнамерява да закупи терен, на който да изгради, а впоследствие продаде и/или отдаде под наем търговски комплекс във Варна.

През настоящата седмица на борсата ще се търгуват правата на Сити Дивелъпмънт АДСИЦ, Спарки Елтос, ФИНИ АДСИЦ, Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ и Булленд инвестмънтс АДСИЦ, дружества планиращи увеличения на капитала си.

На 30 октомври ще се състои общото събрание на акционерите на Бианор АД, на което ще се обсъжда предложение за безплатно разпределение на акции от капитала на служителите на дружеството и дъщерните компании и преименуването на компанията на Бианор Холдинг АД.

Последната дата за сключване на сделки с акциите на Доверие Обединен Холдинг, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общото събрание на акционерите е 1 ноември.

Самото събрание на холдинговото дружество ще се състои на 19 ноември и на него ще се гласува предложение за увеличение на капитала от 13.149 млн. лв. на 14.026 млн. лв. За изминалата седмица SOFIX се повиши с 0.53%, до 1923.17 пункта, а BG40 нарасна с 2.99 на сто, до 613.25 пункта.