Общо пет публични компании са в процес на увеличение на капитала си, а други три ще стартират същата процедура през настоящата седмица.

Още днес (5 ноември) е крайната дата за търговия с правата на Фонд за инвестиции в недвижими имоти АДСИЦ. Фондът възнамерява да увеличи капитала си с минимално изискуемите 30%, до 650 хил. лв.

На 7 ноември (сряда) на борсата ще стартира търговията с правата на три компании - Българска роза-Севтополис, Холдинг Варна A и Холдинг Нов Век.

Българска роза-Севтополис предприема двойно увеличение на капитала до 12.07 млн. лв., а Холдинг Варна A ще набира общо до 49.5 млн. лв. от пазара.

Средствата от увеличението на капитала на Холдинг Нов Век ще бъдат използвани за придобиване на нови дружества, преструктуриране на дяловите участия, както и увеличаване на финансовите му активи.

На същата дата ще приключи и търговията с правата на Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ. Дружеството планира да увеличи капитала си от 7.027 млн. лв. на 14.054 млн. лв.

На 8 ноември ще се състои общото събрание на акционерите на Слънчеви лъчи България ЕАД, на което ще се обсъжда сливането на компанията с Химимпорт Агрохимикали, Зърнени храни–Вълчи дол, Зърнени храни трейд (предишно наименование Зърнени храни България), Бек Интернешънъл, Зора АД, Прима Агрохим, и Зърнени храни Балчик.

Сливането ще се извърши при условията на универсално правоприемство, като активите, пасивите и имуществените права и задължения на Слънчеви лъчи България АД-София се поемат от новоучредяващото се дружество Зърнени храни България АД.

Предвижда се капиталът на Зърнени храни България да е 170.786 млн. лв., обикновени, безналични, поименни акции с право на глас, с право на ликвидационен дял, с право на дивидент, с номинална стойност 1 лв.

В надзорния съвет на новоучреденото дружество ще влязат Химимпорт, ЦКБ Груп асетс мениджмънт и Финанс Консултинг ЕАД.

Крайната дата за търговия с правата на Централна кооперативна банка, Индустриален Холдинг България и Пропъртис Кепитъл Инвестмънтс АДСИЦ е 9 ноември (петък).

Припомняме, че холдинговото дружество ще увеличава капитала си от 6.254 млн. лв. на до 43.757 млн. лв., a банката – от настоящите 72.76 млн. лв. на 83.155 млн. лв. Пропъртис Кепитъл Инвестмънтс АДСИЦ е в процес на първоначалното си увеличение от 500 хил. лв. на 650 хил. лв.

В последния работен ден от седмицата ще се състои и общото събрание на акционерите на Сила Холдинг, на което ще се гласува предложение за увеличение на капитала от 91 хил. лв., на 2.09 млн. лв. Увеличението ще се извърши чрез издаването на нови 1.999 млн. акции с номинална и емисионна стойност от 1 лв.