През настоящата седмица две компании ще проведат общи събрания на акционерите, а други две дружества ще стартират първоначалните си увеличения на капитала. В сряда пък ще се проведе аукцион за продажба на мажоритарния пакет акции от Гоце Делчев Табак.

Хронологично, днес (6 август), ще се състоят общите събрания на Топливо АД и Св. Св. Константин и Елена Холдинг. Акционерите на Топливо ще гласуват за избирането на одитор, а тези на туристическото дружество ще вземат решение за овластяване на Управителния съвет на дружеството да увеличава капитала на компанията в следващите 5 години.

Също днес на БФБ-София ще се проведе аукцион за продажбата на 150 хил. права от първоначалното увеличение на капитала на Юнайтед пропъртис АДСИЦ. Всяко закупено право ще даде възможност на инвеститорите да запишат по една от новите акции в компанията с номинална и емисионна стойност от 1 лев.

Само ден по-късно (7 август) аукцион за 150 хил. права ще проведе и друго акционерно дружество със специална инвестиционна цел - Зенит имоти АДСИЦ. Фондът планира да се насочи към няколко основни пазарни сегмента – жилищни имоти, земеделска земя, парцели, офиси, търговски имоти, индустриални имоти.

В сряда на борсата ще се състои смесен закрит аукцион за продажбата на 753 062 акции, или 78.27% от капитала на Гоце Делчев Табак АД. Ще могат да се въвеждат оферти само за цялото количество с минимална лимитирана цена от 2.25 млн. лв. (2.99 лв. на акция).

Предметът на дейност на Гоце Делчев БТ включва изкупуване на тютюн, манипулация и ферментация на тютюн, заготовка за износ и търговия с тютюни в страната и чужбина, както и съхранение на тютюн.

За 2006 г. Гоце Делчев Табак АД обяви нетна загуба в размер на 1.237 млн. лв., спрямо отрицателен финансов резултат от 2.892 млн. лв. за година по-рано.

За изминалата седмица BG40 добави 6.57%, до 393.09 пункта, докато SOFIX нарасна с 4.02%, до 1604.84 пункта.