Днес на Българска фондова борса ще бъде възстановена търговията с книжата на Унипак и Специализирани Бизнес Системи след временното им прекъсване.

На общото събрание на акционерите на Унипак АД от 21 декември 2007 г. бе взето решение за сплит в съотношение 1:10.

Промяната на структурата на капитала на Унипак АД се извърши при запазване на неговия размер, като разпределението на капитала се променя от 113 599 поименни безналични акции с право на глас, всяка с номинална стойност 10 лв., на 1 135 990 поименни безналични акции с право на глас, всяка с номинална стойност 1 лв.

За целта всички съществуващи 113 599 поименни безналични акции с право на глас се обезсилват и в замяна на тях се издават 1 135 990 поименни безналични акции с право на глас при съотношение на замяна 1 съществуваща към 10 новоиздадени акции.

Спирането на търговията с книжата на Специализирани Бизнес Системи бе продиктувано от взетото решение на проведеното на 15 декември извънредно ОСА за промяна в номиналната стойност и броя на акциите, издадени от компанията.

В петък от борсата съобщиха, че предвид факта, че към 4 януари (датата на изтичане на срока за временно спиране) в борсата не са постъпили доказателства относно вписване на решенията на ОСА на дружеството в търговския регистър, респективно за отразяване на съответните промени в регистъра на ЦД, се възстановява търговията с акциите на Специализирани Бизнес Системи АД.

На проведено ОСА през декември, акционерите на СБС приеха решение за промяна на номиналната стойност на акциите от 100 хил. броя и номинална стойност от 50 лв. всяка, на 1 млн. с номинал от 5 лв.

На 10 януари (четвъртък) е последната дата за сключване на сделки с акциите на ИД БенчМарк фонд 2, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в предстоящото общо събрание на акционерите.

На самото събрание ще се гласува за промяна на номиналната стойност на акциите от 100 лв. на 10 лв. за една акция и промяна на наименованието на дружеството от ИД БенчМарк Фонд–2 АД на ИД БенчМарк Фонд–2 Акции АД.

Същата дата е последната за сключване на сделки с акциите на ЗПАД Булстрад, в резултат на които приобретателят ще може да участва в общото събрание на акционерите, свикано за 28 януари.

Акционерите на застрахователната компания ще гласуват решение за придобиване на акции от капитала на Застрахователна компания Български имоти АД и на животозастрахователна компания Български имоти АД

За изминалата седмица SOFIX се понижи с 3.51%, до 1705.88 пункта, а BG40 загуби 2.05 на сто от стойността си.