14 млн. лева е печалбата на Благоевград БТ за 2010 година. Това е съобщил за радио Фокус -Пирин директорът на Благоевград БТ Петър Папучаров. Приходите от експорт са около 126 млн. лв., а от вътрешен пазар - около 40 млн. лв.

Папучаров обясни, че в момента продажбите на вътрешния и външния пазар „са малко по-добре в сравнение със същия период на 2010". Въз основа на тези резултати от дружеството очакват вътрешният пазар, сравнено с 2010, да се увеличи с още 300 тона, а експортът с около 700 тона, т.е. общо увеличение с 1 000 тона.

Що се отнася до борбата с контрабандата и отражението й върху производствения цикъл на Благоевград БТ, директорът коментира така: „Не мога да кажа, че само контрабандата има някакво влияние. При нас снижението на дела на вътрешния пазар не може да бъде предписано само на контрабандата. Значи тук влияят кризата, мерките против тютюнопушенето, свободната конкуренция, цените, които определяме. Всичките тези неща, вече и с контрабандата, оказват едно изключително голямо влияние и ако правим сравнение с 2009-2010 г., нашият дял е спаднал с около 52 %".

Папучаров коментира и влиянието на нелоялна конкуренция от страна на чужди производители - „Тя няма някакво особено влияние, макар че на пазара има асортименти, които са с такава цена, която не може да покрие дори акцизната ставка, но пък законът им позволява да си доплатят акциза. Фактически, това са такива - малки неща, които се случват", заяви Папучаров.

Той посочи още, че предстоят и промени в асортиментната структура. „Ние сме пазарно-ориентирани като предприятие, винаги се съобразяваме с един от основните принципи - непрекъснато задоволяваме не само изискванията, но и очакванията на нашите клиенти и дори с промяната на продуктите си, оправдаваме тези очаквания", коментира Папучаров.

През 2010 г. дружеството е внедрило и нови машини в производството. „Ние непрекъснато развиваме хората и предприятията, т.е. всяка година имаме инвестиции поне за 10 млн. лв., това е направено и през миналата година - и нови машини са внедрени, и стари са преустроени. Тази година също се предвижда купуване на две чисто нови линии и преустройство на една линия", допълни директорът на Благоевград БТ.

Днес нямаше сделки на борсата с акциите на дружеството. Последната търговия е от 18 януари, когато цената се установи на 49.95 лв. за лот.

Източник: Агенция Фокус