Пълно натоварване на мощностите и производство от 1 милиард къса цигари отчете през последния месец най-голямата цигарена фабрика в страната “Благоевград-БТ” АД, съобщава вестник „Струма“.

„С печалбата от последното тримесечие покрихме загубата си за първото полугодие в размер на 5 млн. лв. и отчетохме предвидения положителен резултат за деветмесечието в размер на 5 млн. лв.“, съобщава за изданието изпълнителният директор на “Благоевград-БТ” АД Петър Папучаров.

От фирмата отчитат производство на 1 млрд. къса цигари на месец, като около 600-650 млн. са за вътрешния пазар, а останалите 350-400 млн. за износ.

Ръководителят на направление “Връзки с инвеститорите и финансовите въпроси” Лили Иванова коментира също пред вестника, че при около 5.5 млн. лева загуба към първото полугодие дружеството отчита 10 млн. лв. печалба само за 3 месеца.

Принос за този резултат имат новите цени от 2.75 лв. на “Виктори”, както и покачването на американския долар. През март котировката на долара бе 1.22 лв., а сега е 1.37-1.38 лв.

Положително се е отразил и добрият летен туристически сезон по българското Черноморие. Предвиждането на Иванова е, че през последното тримесечие ще се дублира добрият резултат и ще бъде отчетена годишна печалба от порядъка на поне 15 млн. лв.

Благоевград-БТ започна да изплаща дивидент, който е в размер на 5 лева на акция, без отчислен данък.