Една от водещите цигарени фабрики у нас – Благоевград БТ отчете загуба в размер на 6.34 млн. лева за първото тримесечие на годината, в сравнение с реализираната година по-рано печалба от 7.04 млн. лева, посочи изнесения от БФБ отчет на дружеството.

Влошаването на финансовия резултат се предопределя основно от значителното намаляване на приходите от продажби на продукция, които се понижават с близо 15.5 млн. лева до 21.98 млн. лева, от 37.47 млн. лева през сравнимото тримесечие на предходната година.

Определено може да се каже, че въздействие върху това оказва засилената конкуренция на чуждестранни цигарени компании, както и повишението на цените на акцизите за родните производители.

Значително по-слаб е ръстът на разходите на цигареното дружество, които бележат спад от едва близо 6 млн. лева до 32.59 млн. лева, в сравнение с 38.35 млн. лева година по-рано.
Отрицателните разлики от промяна на валутни курсове се повишават до 3 млн. лева от 250 хил. лева предходната година.

Компанията е с основен капитал в размер на 2.7 млн. лева и собствен към края на първите три месеца на годината 201.64 млн. лева, което е понижение от над 6 млн. лева в сравнение с предходното тримесечие на годината.

В резултат на корекцията наблюдавана на борсата акциите на компанията загубиха 24.5% от стойността си, като за последната една година изминението им е положително и възлиза на 43.6%.