БНБ издаде лиценз на Система за електронни плащания

1018
БНБ даде съгласие за издаване на лиценз на дружеството “Система за електронни плащания (СЕП България)” АД, гр. София за извършване на дейност на територията на Република България като системен оператор на платежна система, работеща с електронен платежен инструмент “мобилно разплащане”.

Мобилни разплащания между банкови сметки в търговските банки, участващи в системата на дружеството “Система за електронни плащания (СЕП България)” АД, гр. София ще се осъществяват посредством мобилни телефони, които ще се използват като терминални устройства за иницииране на плащанията.

Предвижда се високо ниво на сигурност при иницииране на плащанията, основаващо се на многостепенна система на разпознаване, използваща ПИН и CLIP кодове и криптографска защита на комуникационния канал в GSM мрежата.

Дружеството ще извършва разпознаване на потребителите, многостранно нетиране на задълженията и отправяне на заявка за сетълмент към Система за брутен сетълмент в реално време на БНБ. Такава услуга към момента не се предлага на територията на страната.

Капиталът на дружеството е 5 000 000 лева и е записан от “Адванс екуити холдинг” АД, “Интеракт” ЕООД, “Ино Венчърс” ООД и “Сирма груп” АД.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg