До един месец Оловно-цинковият комбинат в Кърджали ще има нов инвеститор и нов мениджмънт. Това огласи премиерът Бойко Борисов на срещата си с протестиращите от 1 март металурзи, съобщава БГНЕС.

Тази сутрин работниците и служителите, които не са виждали пари от половин година, започнаха да теглят заплатите си, след като снощи е била постигната договорка с Първа инвестиционна банка за осигуряване на общо 500 000 лв.

Така за празника те получиха по малко над една заплата. Борисов обясни, че снощи е имал много тежък разговор с банкерите, а вече и директорите от банките в Женева и Париж лично са се включили в преговорите за спасението на комбината.

"Дадохме си един месец срок да сменим мениджмънта. Обясних им, че Кърджали и заводът са стратегически важни за нас, най-вече защото регионът е смесен. За тях беше най-лесно да отпишат дълговете и да приключат, надявам се, че ме разбраха, разчитаме на добрата воля. Пак казвам, сигурен съм, че ако не бяхме се намесили, нито в Мадан щеше да има заплати, нито тук", подчерта Борисов.

Той обясни, че тези пари, които хората днес са взели, са без никакви гаранции от страна на Захариев към банките. "Затова и дойдохме, защото прочетох, че съм влязъл в някаква уйдурма с Ахмед Доган, много ме заболя и дойдох да ми дадете силички да продължа", каза още премиерът.

Той посочи, че сделката за "Горубсо-Мадан" е била пред провал. "Вчера изтече срокът на ултиматума, който им бяхме дали за концесията. В 12.30 ч. Дянков доведе банкерите при мен. Те бяха категорично против да се дават заплатите. Казаха, че сделката за "Горубсо-Мадан" не е финализирана по простата причина, че синът на Захариев спеше, въпреки че беше последен работен ден и банките затварят. В Мадан всичко приключи, хората си получиха парите, във вторник започват работа. Още два рудника с 1 000 работни места започват да работят", каза още Борисов в Кърджали.

Припомняме, че от 1 март работниците в ОЦК - Кърджали протестират заради неизплатени заплати. На 11 април служителите в ОЦК протестираха и в София за един час пред сградата на "Интертръст холдинг" и след това пред парламента. Протестиращите тогава скандираха "Захариев, вън", "Няма да търпим повече унижение".