Борсата поиска становище от Агенцията по вписвания относно мандата на СД

1073
Борсата поиска становище от Агенцията по вписвания относно мандата на СД

Във връзка с коментари в пресата относно мандата на Съвета на директорите на Българска фондова борса, от институцията са поискали становище от Агенцията по вписванията относно смисъла и правните последици от полето „Мандат“ под т. 12 във форма А5 „Заявление за вписване на обстоятелствата относно акционерно дружество“.

При извършената от борсата пререгистрация на дружеството по електронен път от БФБ са били „затруднени и объркани“ коя точно дата да попълнят. Съгласно чл. 233 от Търговския закон мандатът е индивидуален за всеки член на съвета, а не общ за целия съвет, както го изисква полето на търговския регистър.

"От друга страна, никога не може да има точна яснота относно продължителността на мандата на един член на съвета, тъй като разпоредбата на чл. 233 от Търговския закон няма автоматично действие “ex lege” и членът на съвета продължава да изпълнява функциите си, дори и след изтичане на мандата му, докато не бъде освободен от общото събрание на акционерите и това обстоятелство не бъде вписано в търговския регистър с конститутивно действие", се казва в съобщение на борсата.

Според изявлението на БФБ полето под т. 12 във формата “А5” на търговския регистър е най-подходящо да не се попълва или да бъде премахнато.

Непопълването му обаче към момента би довело до невъзможност за приключване на електронната пререгистрация успешно, коментират още от борсата.

Поради тази причина е била попълнена датата 5 години след последното общо събрание.

Снимка: Profit.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg