От 2 януари за срок от 3 дни ше бъде прекъсната търговията с акциите на Специализирани бизнес системи АД (

), съобщавата от Българска фондова борса. Поводът за това е приетото на Общото събрание на акционерите на компанията за намаляване на номиналата стойност на книжата и раздаване на безплатни акции.

На проведено ОСА от 15 декември 2007 г. на Специализирани Бизнес Системи АД е прието решение за промяна на номиналната стойност на акциите от 100 хил. броя и номинална стойност от 50 лв. всяка, на 1 млн. с номинал от 5 лв.

Също така акционерите са решили печалбата на дружеството за 2006 г. в размер на 184 хил. лв. след облагането й с данъци да се капитализира и да се отнесе в допълнителните резерви.

Нека припомним, че спечелените обществени поръчки от Специализирани Бизнес Системи АД (СБС) през септември и октомври са четири, като стойността на официално оповестените договори е 342 835 лв.

В началото на ноември стана ясно, че СБС са придобили 79% от капитала на варненския доставчик на интернет и далекосъобщителни услуги за града - Булстар 2000 ООД.

Засега позицията губи 0.01%, като акциите на компанията достигнаха средните 137 лв. Обемът на разменените книжа е 582 бройки.