Фондовите борси в Белград и Любляна днес потвърдиха намерението си да се присъединят към подкрепяната от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) регионална иновационна платформа за търговия на ценни книжа – SEE Link.

Споразумението беше подписано в присъствието на шестима премиери от Западните Балкани по време на форум, посветен на инвестициите в региона, организиран от ЕБВР в Лондон.

Президентът на ЕВБР Сума Чакрабарти даде старт на платформата SEE Link на форума, като се очаква тя да заработи в пълната й функционалност в края на март.

„Проектът SEE Link е един чудесен пример за ползите от регионалната интеграция. ЕБВР пое ангажимент към този процес и го подкрепя от самото начало с ноу-хау и, благодарение на нашите донори - с техническа помощ. Бързото разрастване на SEE Link е доказателство за нейния успех. След борсите в Белград и Любляна ние с нетърпение очакваме да посрещнем още нови участници в бъдеще. ", каза Чакрабарти.

Изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев (на снимката), който също участва във форума, добави: "Предварителният интерес, изразен от страна на инвеститорите, е много окуражаващ и ние вярваме, че той ще се увеличава."

"Ние сме много доволни, че Белград и Любляна ще се присъединят към проекта. Това със сигурност ще допринесе за привлекателността на тази платформа, първата в Европа, която свързва пазари и инвеститори по иновативен начин", каза Ивана Газич, президент на Управителния съвет на Загребската фондова борса.

Главният изпълнителен директор на Македонската фондова борса Иван Щериев допълни: "В продължение на много години създаването на регионална мрежа на фондовите борси беше един от нашите приоритети. Благодарение на подкрепата на ЕБВР тази цел вече е постигната и ние вярваме в успеха на платформата. "

SEE Link e проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа, листвани на тези пазари. Трите борси регистрираха обща компания през май 2014 г. със седалище в Скопие.

Следваща стъпка от развитието на SEE Link e пускането на системата за поръчки през март. По същото време ще бъде стартиран и blue chip индекс, наречен SEE LinX, който се очаква да увеличи видимостта на локалните пазари. Плановете са около 8 от членовете на борсата в България, 10 от Хърватия и 10 от Македония да се свържат с платформата още в първия ден на операциите, като общо 387 ценни книжа ще са налични за търговия.

Разширяването на проекта в региона ще спомогне за интегрирането на локалните капиталови пазари, като осигурява по-ефективен достъп за инвеститори и местни брокери, и в същото време позволява на участващите фондови борси да останат независими.