На 12 октомври 2016 г. група Бош подписа договор за придобиване на ITK Engineering AG - компания за развойни услуги със седалище в град Рюлцхайм, Германия. Фирмата е създадена през 1994 г. като Ingenieurgesellschaft für technische Kybernetik („Инженерингово дружество за техническа кибернетика“), или съкратено ITK.

Днес в ITK Engineering работят над 800 души. Компанията е водещ доставчик на услуги в областта на системите и специализирания софтуер за автомобилната индустрия.

„Придобиването на ITK Engineering ще засили позициите на Бош на разрастващия се глобален пазар на инженеринговите услуги“, заяви д-р Маркус Хайн, член на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH. Договорено е цената на придобиването да не се оповестява. Сделката подлежи на одобрение от антимонополните органи.

Развойните услуги са разрастваща се индустрия

Високо квалифицираните служители на ITK Engineering предлагат персонализирани разработки и консултантски услуги на индустриални компании и научно-изследователски институти. Вече повече от 20 години компанията гради ключовата си компетентност в разработката на персонализиран технически софтуер.

ITK черпи от богатия си опит, за да направи по-умни машините в широка гама различни индустриални браншове. Компанията се разраства стабилно още от самото си основаване, като броят на служителите се увеличава от 50 през 2005 г. до 800 души днес.

„Със стратегически партньор като Бош ще засилим още повече позициите си в ключовите сфери на нашата компетентност на международния пазар. Ще използваме по-добре и лостовете за растеж, на първо място – дигитализацията, и ще играем още по-активна роля за създаване на мостове между различните браншове“, сподели Михаел Енглерт, основател и генерален директор на ITK Engineering AG.

Група Бош предлага развойни услуги за производство в малки серии чрез своето дъщерно дружество Bosch Engineering GmbH. В компанията, специализирана в разработката на персонализирани системи и софтуер, работят над 2 100 служители в целия свят.

Фирмата е основана през 1999 г. само с 13 души персонал и оттогава се разраства непрекъснато. Двигатели на растежа в сектора на развойните услуги са постоянното разширяване на продуктовото портфолио на автомобилните компании и нарастващата комплексност на разработвания софтуер.

В същото време, дигитализацията и свързаността поставят все по-големи изисквания пред сигурността на данните и процесите. „В резултат на това доставчиците на развойни услуги се превръщат в необходим партньор в процеса на създаване на автомобили, системи и софтуер“, твърди Хайн.

С придобиването на ITK Engineering Група Бош ще разшири портфолиото си от развойни услуги и пакети за разработка на персонализиран софтуер. ITK Engineering ще се управлява като дъщерно дружество, собственост на Група Бош, и ще се контролира от Bosch Engineering.

Синергии, базирани на опита в областите на растеж

ITK Engineering се специализира в браншовете на автомобилната индустрия и в медицинските и железопътни технологии, но е активна и в редица други сектори. Bosch Engineering реализира над 800 клиентски проекта годишно, като разработва персонализирани електронни системи и софтуерни решения за мощни спортни автомобили, влакове и off-highway приложения, както и за други браншове.

И двете компании притежават богат опит в асистентските системи за водача, автоматизираното шофиране, задвижващите системи, електрификацията и свързаността, което им дава възможност да предлагат услугите си на различни индустриални отрасли. Чрез сътрудничеството си Bosch Engineering и ITK Engineering ще реализират бъдещи синергии в тези сфери.

Нови пазарни възможности чрез достъп до клиенти от целия свят

Bosch Engineering предлага развойни услуги в 15 локации по целия свят, включително и в Северна Америка, Япония, Франция, Австрия, Китай, Великобритания, Бразилия и Италия. В компанията работят над 1 800 служители в Германия – в развойния център в Абщат, близо до Щутгарт, тук е централният офис – и в другите локации в Холцкирхен, Инголщад, Вайсах и Брауншвайг.

Освен централата в южногерманския регион Пфалц, ITK Engineering има клонове във Фридрихсхафен, Мюнхен, Инголщад, Щутгарт, Франкфурт, Марбург, Брауншвайг и Берлин. Международното присъствие на компанията се простира в Австрия, Испания, Япония и САЩ. След придобиването технологичният доставчик ще се възползва от международната мрежа и контактите с клиенти както на Bosch Engineering, така и на цялата Група Бош.