Атанас Бостанджиев, управител на лондонския клон на ВТБ Капитал, обясни покупката на държавния дял в Булгартабак-Холдинг пред руския Ведомости, като „разширяване на бизнеса и излизане на нови пазари, включително в Централна и Източна Европа".

„Приватизационният процес, който протича в момента в България, може да бъде първата стъпка по пътя на развитието на бизнеса на ВТБ Капитал на местния пазар", добави още той.

По-рано днес Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви единственият кандидат-купувач за близо 80-е процента от капитала на държавния цигарен холдинг БТ Инвест за победител в конкурса на един етап.

Срокът за сключване на приватизационния договор е 15 дни от датата на решението за избор. Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на АПСК.

В същия срок купувачът трябва да представи декларация за произхода на средствата си, което е задължително условие за внасянето на проекта на договор в Надзорния съвет.

БТ Инвест предложи цена от 100.1 млн. евро, инвестиции в размер на 7 млн. лв. за срок от 2 години и предложение за изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителен срок от пет години - 5 000 тона за всяка от 5-те години.

Бившият вицепремиер в кабинета на Симеон Сакскобургготски Лидия Шулева заяви тази сутрин, че руската държава е наложила запор на 45% от капитала на Булгартабак, като не се ангажира напълно с тази информация.

„Ако обаче в действителност се окаже, че е наложен подобен запор това може да се приеме като индиректно потвърждение, че в действителност зад подадената от БТ Инвест оферта от 100.1 млн. евро не стоят руски интереси", намекна Лидия Шулева.

От АПСК опровергаха това твърдение няколко часа по-късно, като се позоваха на справка в ЦД.

Пред бъдещия собственик на цигареното дружество има забрана за препродажба на дела, но в медиите вече се тиражират и мнения, че забраната би могла да се заобиколи чрез продажбата на самото дружество БТ Инвест.

Новината за одобрения кандидат-купувач породи и остри спорове в парламента, като активни бяха депутатите от Коалиция за България.