Бостанджиев: ВТБ излиза на нови пазари с Булгартабак

1582
Бостанджиев: ВТБ излиза на нови пазари с Булгартабак

Атанас Бостанджиев, управител на лондонския клон на ВТБ Капитал, обясни покупката на държавния дял в Булгартабак-Холдинг пред руския Ведомости, като „разширяване на бизнеса и излизане на нови пазари, включително в Централна и Източна Европа".

„Приватизационният процес, който протича в момента в България, може да бъде първата стъпка по пътя на развитието на бизнеса на ВТБ Капитал на местния пазар", добави още той.

По-рано днес Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви единственият кандидат-купувач за близо 80-е процента от капитала на държавния цигарен холдинг БТ Инвест за победител в конкурса на един етап.

Срокът за сключване на приватизационния договор е 15 дни от датата на решението за избор. Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на АПСК.

В същия срок купувачът трябва да представи декларация за произхода на средствата си, което е задължително условие за внасянето на проекта на договор в Надзорния съвет.

БТ Инвест предложи цена от 100.1 млн. евро, инвестиции в размер на 7 млн. лв. за срок от 2 години и предложение за изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителен срок от пет години - 5 000 тона за всяка от 5-те години.

Бившият вицепремиер в кабинета на Симеон Сакскобургготски Лидия Шулева заяви тази сутрин, че руската държава е наложила запор на 45% от капитала на Булгартабак, като не се ангажира напълно с тази информация.

„Ако обаче в действителност се окаже, че е наложен подобен запор това може да се приеме като индиректно потвърждение, че в действителност зад подадената от БТ Инвест оферта от 100.1 млн. евро не стоят руски интереси", намекна Лидия Шулева.

От АПСК опровергаха това твърдение няколко часа по-късно, като се позоваха на справка в ЦД.

Пред бъдещия собственик на цигареното дружество има забрана за препродажба на дела, но в медиите вече се тиражират и мнения, че забраната би могла да се заобиколи чрез продажбата на самото дружество БТ Инвест.

Новината за одобрения кандидат-купувач породи и остри спорове в парламента, като активни бяха депутатите от Коалиция за България.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Idd
# 0
06:05 | 12 May 2012
Action reqiuers knowledge, and now I can act!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...