Премиерът на България и днес участва в официално откриване. Министър-председателят на България откри строителната площадка на МВЕЦ Церово, първата централа на ФАЗА ДВЕ от проекта „Енергийно оползотворяване водите на р. Искър, чрез построяване на 9 малки водноелектрически централи по поречието на реката на териториите на общините Своге и Мездра" - „ Каскада Среден Искър". Това информираха от ВЕЦ Своге ООД.

Официални гости на събитието бяха Томислав Дончев, министър по управлението на Еврофондовете, министъра на земеделието Мирослав Найденов, италианският посланик Н.П. Стефано Бенацо и други официални лица и народни представители.

ФАЗА ДВЕ, чиито срок на изграждане е юни 2010 - декември 2012, ще включва 3 МВЕЦ-а - МВЕЦ Церово (3 MW), МВЕЦ Оплетня (2, 8 MW) и МВЕЦ Прокопаник (3.2 MW), като общата инсталирана мощност ще бъде 8.89 MW.

Инвестицията в тази част от проекта „ Каскада Среден Искър" възлиза на 26 000 000 евро.

Инвестиционният проект „Енергийно оползотворяване водите на р. Искър, чрез построяване на 9 малки водноелектрически централи по поречието на реката на териториите на общините Своге и Мездра" - „ Каскада Среден Искър" е дългосрочна инвестиция в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) на обща стойност от 115 млн. евро, осъществявана посредством дружеството ВЕЦ Своге ООД, в което съдружници са Община Своге с 10% и италианската фирма Petrolvilla Group с 90%.

По-голямата част от финансирането на проекта се осъществява чрез Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР) и Уникредит Булбанк. Общата инсталирана мощност на всички девет централи от проекта е 25.6 mW, с очакваното годишно производство на зелена енергия от тях от около 145 млн. Kwh. В изграждането на 9-те МВЕЦ участие взимат български компании, сред които са Инжектосонд България, Геотехмин, Истра 2000 и др.