Бойко Борисов изпрати гражданска жалба до Европейската комисия срещу Кремиковци

503

Столичният кмет Бойко Борисов, в качеството си на физическо лице, изпрати гражданска жалба до Джордж Кремлис - началник на Отдел "ОВОС и кохезионна политика" към дирекция "Околна среда" на Европейската комисия, с която ротестира срещу замърсяването на околната среда от страна на "Кремиковци" АД.

В жалбата се посочва, че комбинатът замърсява въздуха, водата и почвата от 2 до 5 пъти над допустимите норми и е най-големият замърсител на околната среда, не само на територията на Столична община. Борисов посочва, че в емисиите на "Кремиковци" АД се измерват прах, в т.ч. олово, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид и общи въглеводороди.

Превишенията по показател фини прахови частици са от 3 до 6 пъти над средноденонощната норма, като основен източник за превишение на нормите остават неорганизираните емисии от производствените процеси в "Кремиковци" АД, посочва столичният кмет.

Бойко Борисов отбелязва, че заради многократните превишения на нормите на дружеството постоянно се налагат "явно неефективни санкции". Считам, че предприеманите административни действия, както и съществуващата административна практика и резултатът от нейното прилагане са несъвместими с правото на Общността, пише в жалбата си кметът.

Той изразява надежда за съдействие за по-нататъшни действия в съответствие с правилата и приоритетите, определени от Комисията за откриване и прилагане на процедури за нарушение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg