Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници относно очакваните от тях настроения на Българска фондова борса през следващите пет дена. Ето и техните коментари:

Северин Въртигов, портфолио мениджър, БенчМарк Асет Мениджмънт

През седмицата не се очакват интересни корпоративни събития, които да повлияят по някакъв начин на търговията. Интерес ще предизвика старта на търговията с акциите от увеличението на капитала на Монбат АД и Емка АД.

Като се има предвид ниската ликвидност на пазара, двете позиции могат да бъдат подложени на натиск през първите сесии от „листването” на новите книжа.

Като цяло смятам, че няма да има съществени промени в случващото се на БФБ и индексите ще затворят в близост до стойността си от петък.

Бранислав Ганозов, брокер, ИП Фаворит

През започващата седмица очаквам активността и оборотите на търговия на БФБ допълнително да бъдат подтиснати и от започналия ваканционен месец август.

Трябва да се отбележи, че при достигнатите рекордно ниски за повече от година стойности на индекса SOFIX вече се наблюдава значитeлна подкрепа от страна на купувачите.

Все пак съществено влияние върху борсовата активност ще продължи да оказва и наблюдаваната напоследък волатилност на международните фондови и стокови пазари.

Албена Трифонова, брокер, Бул Тренд Брокеридж

Следващата седмица ще е бедна на корпоративни новини, след като редовните годишни ОСА на публичните компании се състояха, а с някои изключения шестмесечните финансови отчети на дружествата са публично достояние.

Търговията ще остане подвластна на анализа на инвеститорите на вече публикуваните резултати като вниманието ще се насочи към консолидираните отчети, които трябва да се публикуват до края на август.

Борсовите играчи ще търсят сигнали от шестмесечните данни за компаниите, за да формират очакванията си за предстоящите две тримесечия. От по-значимите публични компании отчетите не са предали Захарни заводи, Девин и Чугунолеене.

Вторник е крайната дата за търговия с правата за участие в увеличението на капитала на Балкантурист Елит (бившият приватизационен фонд Мултигруп Елит). Желанието на мениджмънта на компанията е да увеличи основния си капитал с нови 35.6 млн. акции при 1 лв. емисионна стойност.

Интересът към правата в борсовата търговия беше нулев – във две сделки се прехвърлиха 34 права. Ниската емисионна стойност, при пазарна цена от 3-4 лв., доведе до спад в цената на холдинга от над 66% за последния един месец.

Във вторник инвеститорите ще очакват с интерес месечните данни за приходи на Софарма АД, след като от компанията изненадаха неприятно инвеститорите с шестмесечния си финансов отчет.

Материалът е с информационен характер! Изразените мнения са лични и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа!