Предстоящата търговска сесия на БФБ-София, както и тези до края на седмицата, ще се характеризират с ниска активност, прогнозират двама от пазарните участници през Profit.bg рано тази сутрин. Цялата седмица пък ще премине под влияние на случващото се в Европа.

Ето какво споделиха Димитър Георгиев и Петко Вълков:

Димитър Георгиев, ръководител Отдел „Търговия“ в ЕЛАНА Трейдинг

Очакванията за сесията днес са за ниски обороти и без определена посока на движение на акциите. Безличната търговия вероятно ще продължи и през останалите дни до края на седмицата. При по-резки движения на международните пазари е възможно да наблюдаваме минимална корелация на местния пазар с тях.

През декември често се наблюдава по- голямо от обичайното прехвърляне на пакети, както и увеличена волатилност на цените на акциите, свързана с преоценяване на активите на различни портфейли в края на годината. Този ефект, обаче, вероятно ще се наблюдава в края на месеца.

Петко Вълков, изпълнителен директор на БанчМарк Асет Мениджмънт

Очаквам цялата седмица да премине основно под влияние на случващото се в Европа. Вероятно няма да станем свидетели на нещо по-различно от случващото се през последните месеци - ниска активност, разнообразена с няколко договорени по-големи прехвърляния на пакети.

За изминалата седмица SOFIX отчете спад от 0.72 на сто до 310.85 пункта, докато BG40 се понижи с 0.72 на сто до 105.73 пункта.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансов инструмент!