Както всяка седмица, така и през тази, екипът на profit.bg потърси три мнения на пазарни участници за настроенията на борсата през следващите пет дни. Ето какво смятат те:

Красимир Атанасов, портфолио мениджър, "Елана Трейдинг"

Индексите до голяма степен успяха да се отърсят от краткосрочната си корекция и набират сили за ново движение. Следващата седмица ще е по-скоро нервна с позитивен полъх в очакване от една страна на отчетите, и от друга, предлагането на Трейс Груп Холд, като в края на седмицата биковете ще надделеят.

Благовест Крачев, брокер, "Карол"

През седмицата не предстоят значими събития, които да повлияят съществено върху цялостната търговия на БФБ. В сряда е последната дата за заплащане на акциите от увеличението на капитала на Химимпорт, за което се предполага, че инвеститорите вече са осигурили необходимите средства и не би следвало да има сътресения в цените на акции поради тази причина. На 18 октомври започва търговията с правата на Спарки Елтос, което може би ще е по-интересното събитие през седмицата. Като цяло очаквам търговията да се развива с по-умерени темпове, в сравнение с началото на миналата седмица. Пазарът компенсира за кратки срокове не малка част от акумулирания си ръст, като не изключвам да станем свидетели на нов спад през следващите няколко седмици. Голяма част от инвеститорите вече са насочили вниманието си към предстоящото IPO на Трейс Груп Холд и може би няма да има твърде силен интерес към търгуващите се акции, докато не стане ясно какви средства ще са им нужни за участие в тази инвестиция.

Тихомир Каунджиев, финансов анализатор, "Бета Корп"

Очакванията ми са свързани с понижение на цените на редица от дружества, които демонстрираха низходяща тенденция през изминалата седмица. Евентуалното публикуване на деветмесечни финансови отчети, които не оправдаят вложените откачвания, допълнително ще стимулират продажбите от страна на пазарните участници. Очаквам в началото на седмицата интересът на инвеститорите да бъде привлечен от организираните аукциони на права от първоначално увеличаване на капитала на двете нови дружества със специална инвестиционна цел, а в нейния край фокусът на инвеститорите да бъде насочен към търговията с правата на Спарки Елтос АД и Булленд инвестмънтс АДСИЦ.

Изказаните мнения имат прогнозен характер и не представляват предложение за сделки със ценни книжа.