Седмото си поредно седмично повишение отчете SOFIX, след като за периода от 14 до 18 февруари добави 5.32%.

От началото на годината "сините чипове" отчитат ръст от 24.61%, а BG40 бележи нарастване от 16.04 на сто. Какво да очакваме през настоящата седмица? Ето и мненията на Николай Грънчаров и Благовест Крачев.

Николай Грънчаров, ръководител отдел „Брокерски услуги", Емпорики банк България

Водещият индекс на БФБ - SOFIX премина смятаното от мнозина ключово ниво от 450 пункта, а BG40 се покачи с 1.3%, като в петък приключи търговията на ниво от 133.10 пункта. Очаквам положителният тренд и плавният ръст на индексите на фондовия ни пазар да се запазят в краткосрочен план.

Не смятам, че ще сме свидетели на бурно покачване или спад в цените на акциите до края на седмицата, като най-вероятно цените ще се запазят около текущите нива. Пазарът ще е по-скоро в изчакване предвид предстоящите консолидирани отчети в края на месеца.

Може би към края на седмицата ще станем свидетели на излезли по-рано консолидирани финансови резултати, които се надявам да зарадват инвеститорите. Отчетите на публичните компании могат да окажат влияние върху цените им.

Считам, че банковите акции отново ще са в полезрението на инвеститорите. Забелязва се и възобновен интерес към акциите на Софарма, който най-вероятно ще продължи и през тази седмица.

Несигурността, която идва от бунтовете в Либия и от региона, е притеснителна и може да повлияе негативно на цените на акциите, ако инвеститорите се насочат към по-сигурни активи. Тези новини към момента влияят в по-голяма степен на международните пазари на финансови активи и суровини (злото, петрол, т.н.).

Благовест Крачев, брокер, ИП Карол

Данни за консолидираните отчети могат да повлияят върху търговията тази седмица. Като цяло трендът продължава да е възходящ и докато това е така, ръстовете не следва да ни изненадват.

Все пак се наблюдава прибиране на печалби при много от ликвидните акции и това може скоро да обърне краткосрочните нагласи.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, ДСК Управление на активи

Очаквам спокойна седмица на БФБ-София без съществени изменения на индексите и по-ниски обороти. Не мисля, че консолидираните отчети на дружествата за четвърто тримесечие и за цялата 2010 година ще изненадат пазарните участници, което ще доведе до по-слаба волатилност спрямо тази, на която станахме свидетели миналата седмица.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!