Какво можем да очакваме на Българска фондова борса тази седмица? Ето и мненията на трима експерти от капиталовия ни пазар, до които се допитахме:

Божидар Павлов, брокер, Статус инвест

Тази седмица е пъстра от към новини и събития както у нас, така и на международните пазари.

Очакват се публикуването на отчетите за шестмесечието на публичните компании, включително и отчетите на банките за същия период от БНБ. Новини ще има и от НСИ относно някои макроикономически индикатори.

Резултатите у нас по-скоро биха отсели по качествените дружества, които показват признаци на излизане от кризата /предимно експортно ориентираните/ от тези, които продължават да изпитват по ред причини затруднения.

Потвърждавам казаното преди повече от два месеца лично мое мнение за очаквано по-активно раздвижване да настъпи през есента на т.г., породено от външни фундаментални фактори и процеси в т.ч. и поява на чужди играчи, както и трайно подобряващи се икономически местни данни на макро и микро ниво.

Минчо Минчев, главен дилър, Инвестбанк

Летният сезон принципно е слаб за Българска фондова борса и поради тази причина очаквам и през настоящата седмица вяла търговия, в която преобладават предварително договорени сделки.

Видно бе дори и през миналата седмица, че пазарът няма сила за спад, но за жалост няма и сила за ръст.

Паритетната ситуация изглежда дори по-неприятна от евентуален спад на цените, в който случай инвеститорите биха могли да купят акции на безценица и след това да реализират краткосрочни печалби.

Основната пречка за движение на БФБ си остава ниската ликвидност, на която сме свидетели вече от няколко месеца.

Раздвижване на пазара би могло да се очаква евентуално през септември, когато предстоят корпоративни събития, като листване на акции от държавни дружества, както и лисване на акциите на самата борса.

Илко Генчев, ИП Популярна каса 95

След четири поредни спада за последните шест сесии и ново рекордно дъно от 359 пункта за 2010 г, SOFIX завърши в последната борсова сесия за седмицата с повишение от 0.69%.

Въпреки това, загубата от предходните сесии не бе компенсирана и равносметката за индекса е понижение от 0.07% за изминалата седмицата, като няма изгледи да се обърне посоката, въпреки че спадът е следствие на ниска ликвидност. BG 40,BG TR 30 и BG REIT се движеха по сходен начин и наваксаха загубите си от предходните сесии.

Предстоящата седмица едва ли ще предложи нещо ново на инвеститорите, вероятно ще продължат разпродажбите в малки обеми и на борсата ще властват летаргични настроения.

Краят на седмицата е последният срок за публикуването на на неконсолидираните отчети за полугодието, но едва ли ще има изненади. Интересът на инвеститорите е съсредоточен и към разпределянето на дивиденти, които се гласуват на общите събрания. Това би могло да окаже еднократен ефект върху определени позиции.

Но по-важен е въпросът, кога можем да очакваме импулс за покачване на фондовата борса.

Отговорът е пряко свързан с обещанията и действията на правителството, дали ще се извършат приватизационните сделки с БТ Холдинг и енергоразпределителните дружества до края на 2010 г. през Българска Фондова Борса. Иначе по традиция месеците за покачване на родните индекси след лятото са обикновено септември октомври, а българските индекси продължават да са на рекордно ниски нива спрямо европейските.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Четете Profit.bg и във Facebook