Брокери: Щатският спасителен план може да посъживи и БФБ

1409
Брокери: Щатският спасителен план може да посъживи и БФБ

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg се допита до трима пазарни участници относно настроенията и движещите сили на БФБ за следващите пет търговски дни. Ето и техните мнения:

Гено Тонев, инвестиционен консултант, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Предполагам, че първите два дни на седмицата ще преминат под знака на приключващото трето тримесечие на годината и съпътстващите го конюнктурни пазарни движения.

След това, а защо не и едновременно, вниманието на инвеститорите отново ще бъде насочено към събитията на международната сцена и най-вече случващото се отвъд океана.

Историческият план за спасяване на американската икономика (и не само нея) се очаква да бъде гласуван в понеделник и евентуалното му приемане ще снеме част от напрежението, което се трупа през последните месеци на всички пазари.

Имайки предвид не малката вероятност планът да бъде одобрен, очаквам международните пазари да реагират позитивно, което в крайна сметка ще намери отражение и у нас. В този смисъл, смятам, че след края на последната сесия за седмицата ще видим индексите на нива, които са по-високи от сегашните.

Борислав Симеонов, брокер, Делта Сток

Очакванията ми са предстоящата седмица на БФБ отново да премине при по-голяма активност от страна на продавачите, съчетана с добре познатите ни ниски дневни обороти.

Част от компаниите вече се търгуват при атрактивни съотношения между постигнати резултати и пазарна цена, но липсва ентусиазъм от страна на купувачите.

Причина за това е несигурността относно развитието на глобалната финансова криза. С оглед на все по-силната корелация между настроенията на международните пазари и тези на БФБ, положителен импулс в краткосточен план би могло да се окаже очакваното в началото на седмицата одобрение на т.нар. “спасителен план” за щатската икономика на Хенри Полсън.

Ангел Диков, ръководител отдел "Анализи и пазари“, Сомони Асет Мениджмънт

Вследствие на всеобщата паника, обхванала фондовите пазари по света и продължаващата серия от фалити на финансови институции, изминалата седмицата завърши с нови понижения и за индексите на БФБ.

Новините около продължаващите сътресения във финансовата система и сектора на недвижимите имоти на най-развитите западни икономики, както и краха на институции с няколко века история, обезвери и малкото останали на позиции дребни и средни инвеститори на БФБ.

След временното успокояване в началото на седмицата, в последните 2 сесии се подновиха продажбите от инвеститори на притежавани акции и дялове от договорни фондове, което доведе до силен натиск в цените на повечето ликвидни компании, без да е налице съответстващ интерес за покупки, въпреки все по ниските нива, които достигат акциите на повечето публични дружества.

Явно продавачите са водени единствено от сляпа паника и желание за минимизиране на натрупаните загуби поради страх от нови още по значителни спадове. Все пак, след регистрирания вече едномесечен период на дълбок и непрекъснат спад, би трябвало да последва поне временно стабилизиране или дори макар и минимална корекция.

Дали това ще се случи ще разберем през следващата седмица, като отново водещ фактор ще са новините за очакваната финансова подкрепа от страна на държавните администрации и централните банки на водещите световни икономики и най-вече тези на САЩ.

Дори и при влизане в действие на дългоочакваната подкрепа за финансовите пазари, при задълбочилата се ситуацията на остър дефицит на доверие и ликвидни средства в световен мащаб, едва ли някой ще тръгне да налива сериозни средства в рисков развиващ се пазар като българския.

Но пък и нивата, на които се търгуват акциите на компании, опериращи далеч от застрашените сектори и притежаващи солиден фундамент, вече стават изключително „апетитна хапка” за дългосрочните институционални инвеститори и средните играчи с по-дълги пари.

Материалът е с информационен характер и не е предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Написаното отразява личната позиция на автора!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg