„Ние сме единственото дружество, което открива фабрика за абонатни станции в страната и единственото, сертифицирано по Директива 97/23/ЕС за съоръжения под налягане, която е задължителна за страните от Европейския съюз", заяви управителят на Бруната България ООД Николай Жечков.

Откритата днес фабрика е в индустриалната зона на община Раковски, с. Стряма. В нея компанията инвестира над 3 млн. лева. Производствената площ е 2 200 кв. м. Капацитетът на фабриката позволява производството на около 2 000 абонатни станции годишно, които са предназначени за българския и чуждестранните пазари.

Още до края на годината първите произведени във фабриката абонатни станции ще бъдат предоставени по договор за топлофикацията в Копенхаген, Дания. Това се казва в прессъобщение на дружеството.

С въвеждането на фабриката в експлоатация, компанията разкрива над 40 работни места с тенденция за увеличаването им.

Дружеството е въвело система за контрол на качеството съгласно ISO 9001:2008.

В България Бруната произвежда абонатни станции от 1994 година. До момента са произведени над 10 000 броя. Дружеството извършва проектиране, производство и монтаж на абонатни станции.

В последните 5 години компанията е произвела и монтирала над 7 000 абонатни станции в София, след спечелени търгове по проекта за реконструкция на Топлофикация София с Европейската банка за възстановяване и развитие. Общата стойност на тези договори е над 27 млн. евро.

Други проекти за производство, доставка и монтаж на абонатни станции са реализирани в Сърбия, Гърция, Италия, Швеция и Дания.

На откриването присъстваха и кметът на община Раковски Иван Антонов, извънредният и пълномощен посланик на Кралство Дания в България Коре Янсон, представители на Brunata International a/s, представители на EVN Топлофикация - Пловдив, журналисти и други официални гости.