“Каолин” АД (

) е реализирало приходи от дейността в размер на 22.282 млн. лв, което е равно на реализирания обем от същия период на 2007 г., съобщават от компанита.

Основната причина за липсата на рьст на оборота са лошите метеорологични условия през януари, като първите 3 седмици на месеца реализацията и производството бяха преустановени, информират от Каолин. За периода на миналата година нетните приходи от продажби са на стойност 22.742 млн. лв.

Тежките зимни условия през тази година (за разлика от изключително меката зима на 2007 г.) се отразиха по подобен начин и на дейността, респ. на реализираните приходи и на дъщерните дружества, според съобщението публикувано от x3news.

Финансовият резултат на Каолин АД за тримесечието е печалба в брутен размер на 1.347 млн. лв. Нека припомним, че компанията отчете неконсолидирана печалба в размер на 5.464 млн. лв. за първото тримесечие на 2007 г. Общо 2 млн. лв. от тях бяха реализирани от продажба на дъщерна компания, коментираха от Каолин за Profit.bg.

Освен тежките метеорологични условия през половината от разглеждания отчетен период, неблагоприятно влияние върху резултата оказват покачването на цените на течните горива, респективно на транспортните услуги, както и продължаващият спад на курса на щатския долар.

Въпреки горните фактори, ръководството на дружеството потвърждава очакванията си за консолидиран ръст на приходите на годишна база с 20% спрямо предходната година.

Компанията очаква да обяви предварителните си консолидирани данни за първото тримесечие на 2008 г. в средата на следващия месец.

Компанията е с предмет на дейност добив и преработка на каолини, кварцови пясъци, глини, шамот, варовици, фелдшпатови пясъци, фелдшпад, доломит, керамични преспрахове и др.

Последната сделка по позицията е на цена от 12.30 лв. През миналата година дружеството осъществи първично публично предлагане, като пласира акциите си на цена от 13.50 лв.