След подписване на споразумение за продажба на 50% от Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС), VIVACOM (Българска телекомуникационна компания АД) внесе документите по сделката за одобрение в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Националният телеком подписа споразумение за продажба на 50% от НУРТС на международния финансов инвеститор Mancelord Limited.

Представител на Mancelord Limited за България е фирма "Бромак" ЕООД, основен акционер в Корпоративна търговска банка АД.

Основен приоритет на новия джойнт венчър ще бъде развитието на телевизионно и радио предавателна мрежа на компанията, която да я превърне в конкурентен играч на пазара на дигиталното разпръскване в България. НУРТС ще се възползва от допълнителната финансова подкрепа за разработване на съвременни нововъведения в своята цифрова инфраструктура.

Според изискванията на Европейския съюз всички държави членки трябва да прекратят напълно аналоговото телевизионно излъчване до края на 2012 г. България също е поела ангажимент да спази този срок. За да може това да се случи е необходимо изграждането на инфраструктура, която да направи излъчването чрез новата технология възможно.

НУРТС е водещ доставчик на услуги за радио и телевизионно излъчване през мрежата си от над 800 стратегически разположени обекта, обхващащи почти 100% от българската територия. От 2006 г. насам компанията развива в София експериментална мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване по стандарта DVB-T.

До момента НУРТС представляваше подразделение в рамките на групата на VIVACOM. След получаване на одобрения от КРС и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), НУРТС ще стане част от джойнт венчъра, в който VIVACOM ще има 50 процента. Консултант на VIVACOM по сделката е международната инвестиционна банка Lazard.