БТК разпределя 0.55 лв. на акция дивидент, предоставя до 240 млн. лв. заем на Вивател

791
БТК разпределя 0.55 лв. на акция дивидент, предоставя до 240 млн. лв. заем на Вивател

Общото събрание на Българска телекомуникационна компания АД-София е взело решение за разпределението на брутен дивидент в размер на 0.55 лв. на акция за 2006 г., съобщава БФБ-София.

Компанията ще може да прави плащания за дивиденти в лева или тяхната равностойност в Евро, изчислена по курса на БНБ. Последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството, в резултат на които приобретателят има право на дивидент е 29 юни 2007 г.
Акционерите на телекома одобриха и предоставяне на финансиране от БТК на БТК Мобайл (Вивател) в размер до 240 млн. лв. чрез парични вноски в капитала на БТК Мобайл. Броя, размера и сроковете на извършване на парични вноски се определят от УС на дружеството.

На 3 май Новатор и Вива Венчърс ГмбХ (“Вива”) подписаха споразумение с AIG Global Investment Group („AIGGIG”) (чрез своята компания AIG Capital Partners, Inc.) за придобиването от страна на AIGGIG на 65 процентовия дял на Вива от Българската телекомуникационна компания (БТК). Допълнително се очаква AIGGIG да придобие в кратки срокове още 25 процента от акциите на БТК като част от сделката.

Цената за придобиването на една акция е 11.25 лв. (5.75 евро), което е равностойността на 2.112 млрд. лева (1.08 млрд. евро) за 65 процента от акциите. С това общата стойност на БТК възлиза на 3.249 млрд. лева (1.661 млрд. евро).

Вива Венчърс придоби 65% от Българска телекомуникационна компания през 2004 г. за сумата от 230 млн. евро, като предприе и увеличение на капитала с нови 50 млн. евро.

Рано днес по позицията се изтъргуваха 92 акции на цена от 10.90 лв. за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg