Освен възможностите за търговия на ценни книжа на Македонската фондова борса (МФБ), от Булброкърс предвиждат до края на годината експанзия и към водещи регионални пазари. Това стана ясно на провелия се „Ден на македонския капиталов пазар и македонските емитенти в България", организиран съвместно от Булброкърс и Македонската фондова борса.

„Планираме, в резултат на стратегията ни за експанзия, да покрием между 70-80% от регионалните пазари, с обща пазарна капитализация от над 70 млрд. евро, като предоставим възможност за търговия още в Хърватска, Словения, Румъния, Сърбия и др.", заяви Иво Сеизов, изпълнителен директор на Булброкърс.

Той е на мнение, че развитието на нормативната база и технологичното ниво на операторите от региона вече позволява напредък в тази насока.

„В момента чрез Meta Trader 4 всички наши клиенти с евро сметка могат да търгуват от един акаунт едновременно на БФБ и МФБ", припомни мениджърът.

Според Иван Щериев, изпълнителен директор на МФБ, въвеждането на онлайн платформа за търговия на македонската фондова борса е много съществена промяна за македонския капиталов пазар.

„Това е много важна крачка в развитието на пазара ни, защото въвежда модерна инфраструктура, която ще послужи за събуждането му", смята Щериев. „Очакваме с развитието на платформите за търговия да се събуди още повече интересът на физически лица, както и на портфолио мениджъри от България, чието присъствие в момента е сравнително малко".

На въпрос на Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт, за данъчното третиране в страната на сделките с ценни книжа, изпълнителният директор на МФБ заяви, че чуждите юридически лица са освободени от данък върху капиталовата печалба, докато физически лица (нерезиденти) се облагат с 10% данък. Облагането върху дивидента и за юридически, и за физически лица, е също 10 на сто, като се удържа на изхода. Възможно е след време данъчното бреме върху чуждестранните граждани, търгуващи на МФБ, също да отпадне, след промени в законодателството.

На събитието бяха представени профилите на три от най-атрактивните компании на МФБ - Алкалоид (производство на лекарства, прерарботка на билки идр.), ГД Гранит (от сектора на строителството) и Комерциална банка.

По данни на МФБ свободно търгуемият обем акции от капитала на Комерциална банка е 94%, като най-големият акционер във финансовата институция е ЕБВР с 6 процентен дял. Свободно търгуваният обем при Алкалоид е съответно 88.67%.

На събитието участваха още Ралица Агайн - Гури, зам. председател на Комисията за финансов надзор, Александър Маджиров, портфолио мениджър на ОББ Асет Мениджмънт и Горан Марковски, гл. изп. директор на Публикум Инвест, Скопие.

Очаквайте видео материал с всеки един от участниците в "Деня на македонския капиталов пазар и македонските емитенти в България"