Акции на "Булгаргаз холдинг" да бъдат листвани на българската и международните борси до две години, предвижда стратегия за развитие на холдинга. Елементи от нея бяха обсъдени наскоро от парламентарната енергийна комисия. За да стане стратегията факт, трябва да бъде одобрена от министъра на икономиката и енергетиката, съобщава в. Дневник.

Целта на документа е холдингът да достигне до 2011 г. пазарната капитализация на водещите европейски газови и нефтени компании. От ръководството на компанията обясниха, че процедурата по пускането на мажоритарен пакет от акциите на холдинга ще отнеме около две години. Намеренията са да се избере консултант по подготовката на холдинга. Първоначално искаме да пуснем миноритарен пакет от акции на Българската фондова борса, а след това да излезем на лондонската, потвърди изпълнителният директор на холдинга Любомир Денчев.

Той поясни, че желанието на "Булгаргаз холдинг" да стане публично дружество не е обвързано на този етап с идеята на министерството на икономиката и енергетиката да създаде консолидационна компания, в която да влязат "Булгаргаз холдинг", НЕК, мини "Марица-изток" и ТЕЦ "Мариц-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй". Според изявленията на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Галина Тошева консолидацията трябваше да е факт до края на 2007 г., но засега няма никакви индикации министерството да работи усилено по идеята.

Министър Румен Овчаров, който лансира идеята, в момента е в оставка. Намеренията на ведомството бяха да бъде избран консултант, който да помогне в преструктурирането, за което обаче също няма информация да се е случило. Представители на пазара коментираха, че ако газовият холдинг излезе на борсата, към него би имало огромен интерес, който може да се сравни само с приватизирането на миноритарния дял отБТК преди две години.

Холдингът беше създаден в края на миналата година заради изпълнението на европейската директива за разделянето на търговия от транзита на природен газ. Той притежава три дъщерни дружества - "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и "Булгартел".

Според ръководството на "Булгаргаз" излизането на борсата на холдинга е необходимо заради участието на компанията в проекта "Бургас - Александруполис", където той участва в българското дружество заедно с "Техноекспортстрой", проекта за изграждане на газопровода от каспийския регион към Европа "Набуко" и отскоро в обявения от "Газпром" газопровод под Черно море - "Южен поток". Холдингът смята да участва самостоятелно или заедно с други газови компании в изграждането на нови хранилища и терминали за втечнен газ. Намеренията са търговското дружество "Булгаргаз" да участва в разработването на концесии за добив на природен газ, пише още в. Дневник.