Авиационните власти на България и Русия постигнаха принципно споразумение за смяна на редовните полети на Bulgaria Air от Бургас и Варна до Перм с рейсове до Новосибирск. Такова решение бе взето в хода на преговорите между делегацията на Министерството на транспорта на Русия и от ГД Гражданска въздухоплавателна авиация към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България, които се проведоха на 21-22 юни.

Както информира пресслужбата на руското министерство днес, промените ще са в сила с началото на зимното разписание на тази година, пише РИА Новости.

„В хода на срещата бе обсъдена ситуацията с изпълнението от авиокомпанията Bulgaria Air на полети от Бургас и Варна до Новосибирск. От българска страна са посочили, че Bulgaria Air не е продавала самостоятелно билети, а е по инициатива на руски туроператор. Страните постигнаха принципни договореност за промяна в таблицата на маршрути на Bulgaria Air на Перм с Новосибирск, която промяна трябва да се уточни в хода на консултациите на авиационните власти през този октомври", се казва в съобщението.

По-рано Руският съюз на туристическата индустрия (РТС) разпространи информация, че авиационните власти на Русия не дават позволение на Bulgaria Air да изпълнява редовни полети от Варна и Бургас до Новосибирск и обратно, от който първият трябваше да е факт на 10 юни. В РТС изразиха притесненията си, че София може да предприеме съответни мерки и да отнеме издадените по-рано разрешителни на руски авиокомпании за полети, при което да се развали почивката на хиляди руснаци в България.

Тогава руският авиопревозвач S7 Airlines обяви, че има готовност да гарантира полетите на туристите в България, ако Bulgaria Air не се сдобие с разрешително. На 15 юни се проведе редовен полет на S7 от Новосибирск до Бургас.

Сн.: Официален сайт на Bulgaria Air