Булгартабак концентрира производството във фабриките си в София и Благоевград

1162
Булгартабак концентрира производството във фабриките си в София и Благоевград

Ръководството на Булгартабак холдинг реши да концентрира производството на цигари в София БТ и Благоевград БТ. Това означава, че се прекратява дейността на Пловдив БТ и Слънце Стара Загора, но без да им се отнема лиценза за производство на цигари, като произвежданите от тях марки ще се прехвърлят в дъщерните компании от София и Благоевград. Става дума за марките Невада, Фемина и ММ слим, Арда и др. Това стана ясно на провелата се по-рано днес пресконференция на УС на Булгартабак холдинг.

Решението за спирането на производството в двете фабрики на марките на БТХ влиза незабавно. Според Христо Лачев, изп. директор на Булгартабак холдинг, решението е взето на оперативно ниво, продиктувано от икономическата логика, за което не се изисква становище от принципала – Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Той допълни, че от миналата година има натрупано производство на цигари в Пловдив и Стара Загора, които ще поемат тежестта през следващите месеци. Лачев категорично заяви, че холдингът има готовност да прехвърли производството на новите марки в София и Благоевград незабавно, като това ще е факт до 5 седмици.

„Мотивите за концентрацията са желанието ни в България да остане ефективно производство на цигари, без значение от собствеността на фабриките. Да се съхрани една ефективна и развиваща се индустрия, независимо от това кога и как ще бъде приватизирана,“ коментира Христо Лачев позицията на холдинга по въпроса. Според него подобно решение, колкото и да е закъсняло, е наложително, защото при сегашните обеми на производствата в четирите фабрики, държавният холдинг няма да бъде конкурентоспособен.

С идеята да оставим лиценза за производство на цигари в Пловдив БТ и Слънце Стара Загора се цели стимулиране на новите собственици да продължат с дейността на двете фабрики, коментира още Лачев. Той допълни, че има интерес за закупуване на дружествата, като уточни, че не може да се установи дали той е продиктуван от активите на фабриките или от самия им бизнес.

Корнелия Нинова, председател на УС на Булгартабак холдинг, каза, че „в Декларация на синдикатите и служителите от Пловдив и Стара Загора се поставят три варианта за бъдещото функциониране на групата. Първото искане е отнемането на юридическата самостоятелност на акционерните дружества и образуване на печалба на в БТХ със задача да поддържа еднакво дружествата. По същество това искане представлява желание за национализация. Стигнахме до единодушие, че подобно решение е нормативно и пазарно неразумно,“ коментира тя.

На второ място Нинова посочи, че е преструктурирането на БТХ с продажба на акционерното участие на МИЕ - директно управление на принципала с разпределение на марки и пропорционално разпределение на активи. По същество тя обясни, че това искане означава искане за икономическа самостоятелност на четирите фабрики.

„На срещите дадохме възможност на ръководствата на дружествата и синдикатите да изработят бизнес план как това да се случи и как да работят самостоятелно на пазара. В резултат се обединихме около становището, че е неразумно, а ефектът ще бъде създаване на вътрешна конкуренция и на четирите фабрики, от която всички ще загубят“, обясни Нинова.

Третата точка, която е обсъждана на разговорите е незабавната приватизация на предприятията с лиценз и марки. „За да се извърши тази приватизация е необходимо техническо време, през което МС и НС да променят или отменят сега действащата стратегия, както и да се направят оценки и на четирите фабрики и изготвянето на информационни меморандуми. По експертна оценка това време е минимум 8 месеца.

Холдингът се ангажира да задели 10.5 млн. лв. за обезщетения на близо 600-те служители в закриващите се предприятия. Размерът на обезщетението е фиксиран на една брутна заплата за всяка прослужена година труд, но да не надвишава 20, уточни Корнелия Нинова.

За миналата година печалбата на Пловдив БТ възлиза на близо 2.5 млн. лв., а на Слънце Стара Загора на 3.244 млн. лв. Пазарният дял на холдинг у нас по последни данни е около 70%

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg