Акционерите на Булгартабак-Холдинг гласуваха на провелото се по-рано днес извънредно ОСА за разпределяне на неразпределена печалба на дружеството между акционерите на компанията. Тя е в размер на 40 млн. лв. (5.43 лв. на акция), съобщиха за Proft.bg от държавния холдинг.

Според деветмесечния неконсолидиран отчет на холдинга неразпределената й печалба възлиза на 88.19 млн. лв., коригирана с текуща загуба от 932 хил. лв. Резервите на холдинга възлизат на 31.11 млн. лв. към 30 септември 2009 г.

Общото събрание не взе решение за разпределяне на допълнителна вноска-дивидент за акционерите в размер на 50 на сто от печалбата на дружеството за 2008 г. по годишния финансов отчет след данъчно облагане и отчисления, направени за фонд „Резервен".

Да припомним, че Ралица Агайн, заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", задължи Булгартабак-Холдинг при провеждане на извънредното ОС да не гласува решението за разпределяне на допълнителна вноска - дивидент за акционерите, в размер на 50 на сто от печалбата на дружеството за 2008 г.

На заседанието бяха освободени членовете на Надзорния и на Управителния съвет и се реши за преминаване към едностепенна система на управление. В резултат на това бе избран и съвет на директорите, който се състои от трима членове - Александър Манолев, Георги Костов и Иван Биларев.

След заседание на новия СД, за председател бе определен Александър Манолев, който към този момент е директор дирекция в „Мобилтел" ЕАД. За заместник-председател бе избран Георги Костов, който е директор дирекция „Преструктуриране и приватизация" в Булгартабак-Ходлинг и заместник-председател на досегашния УС на дружеството. Иван Биларев остава на поста изпълнителен директор на холдинга.

Общото събрание на акционерите на държавната компания освободи от постовете им членовете на одитния комитет на дружеството Гергана Алексиева, Атанаска Георгиева и Валентин Груев и избра на тяхно място Юлиян Николов, Емилия Янева и Ивелина Бахчеванова.

Акциите на Булгартабак поевтиняха с 1.66% днес и затвориха сесията на 23.00 лв. за лот.