Булгартабак холдинг АД (

) ще започне да изплаща дивидент от 19 септември (петък), гласуван на проведеното на 26 юни редовно годишно общо събрание на акционерите на дружеството. За това съобщиха от Българска фондова борса.

Нека да припомним, че на провелото се тогава ОСА се реши за разпределяне на част от печалбата за 2007 г. в размер на 13.17 млн. лв. под формата на дивидент.

Акционерите решиха да заделят 10% от финансовия резултат или 1.37 млн. лв. във фонд “Резервен”, а 50% от остатъка (или 5.93 млн. лв.) да се разпределят за дивиденти на акционерите.

В резултат на взетото решение, дивидентът за 1 акция е в размер на 0.80 лв. ОСА реши да не се разпределят тантиеми за членовете на контролните и управителните органи на дружеството.

Дивидентите на акционерите (физически и юридически лица), клиенти на инвестиционен посредник, ще се изплащат чрез ИП в продължение на три месеца, считано от 19 септември.

След изтичане на този срок, реда и начина за тяхното изплащане ще бъдат указани от холдинга допълнително, съобщават от Булгартабак холдинг АД.

Дивидентите на физическите и юридическите лица, които не са клиенти на инвестиционен посредник, ще се изплащат във всички филиали и офиси на УниКредит Булбанк АД от 19 септември до 1 септември 2009 г. Начините за изплащането им след изтичане на сройка също ще бъдат посочени допълнително.

В същата банка продължава и изплащането на дивидентите за 2003 г., 2004 г, 2005 г. и 2006 г., се казва още в известието.

Към момента все още липсват сделки с акциите на холдинга. Поръчки за купува има от 0.61 лв. до 20 лв. Офертите за продава варират от 27.99 лв. до 32 лв.