Булгартрансгаз с първоначален кредитен рейтинг

504
Булгартрансгаз с първоначален кредитен рейтинг

Национална агенция за кредитен рейтинг АД (НАКР), асоцииран партньор на Moody's Investors Service в България, присъди първоначален местен кредитен рейтинг на Булгартрансгаз ЕАД. Дългосрочният кредитен рейтинг на дружеството е bgAa1, а съответният краткосрочен рейтинг e bgP-1. Перспективата е стабилна, информират от кредитната агенция.

Местните рейтинги на НАКР представят мнението на агенцията за сравнителната степен на кредитен риск на дружествата в границите на България. При анализа се оценява възможността и готовността на дадено предприятие да погасява финансовите си задължения напълно и навреме.

Булгартрансгаз е собственик и оператор на газопреносната мрежа високо налягане в страната. Като комбиниран оператор дружеството притежава лицензии за пренос, транзитен пренос и съхранение на природен газ, единствени издадени в България.

Тези дейности се отличават с много нисък бизнес риск, благодарение на естествената монополна позиция в преноса на газ и на стратегическото значение на транзитната газопреносна мрежа за доставките на руски газ за Турция, Гърция и Македония.

Приходите от транзит са с висока предвидимост, на основата на дългосрочен договор, а тарифите за пренос и съхранение на природен газ се определят от регулатор, така че да покриват разходите по опериране на мрежата.

Основният риск за Булгартрансгаз произтича от неяснотата относно ролята на дружеството в множеството големи енергийни проекти, които се планират на държавно ниво и източниците на тяхното финансиране.

Кредитният рейтинг е силно подкрепен от финансовия профил на Булгартрансгаз. Дружеството няма финансови задължения и до момента финансира инвестициите си със собствени средства или безвъзмездни финансирания по европейски програми. Предвид предстоящите инвестиции в дружеството, НАКР включва в анализа очаквания за повишаване на нивото на финансова задлъжнялост.

Стабилните парични потоци на Булгартрансгаз обаче позволяват поемането на умерени нива на ливъридж, които да не застрашат кредитоспособността на дружеството.

Кредитният анализ на Булгартрансгаз включва и оценка на допълнителна подкрепа по методологията за дружества, свързани с държавата. Булгартрансгаз е със 100% държавно участие и е включено в структурата на Български енергиен холдинг.

Стратегическото значение на дружеството и относителната независимост на генерираните приходи от състоянието на икономиката определят оценка за средна зависимост и висока вероятност за подкрепа от страна на държавата. В резултат кредитният рейтинг на Булгартрансгаз bgAa1 е с една стъпка по-висок от базисната оценка за дружеството.

Стабилната перспектива отразява мнението на НАКР, че в средносрочен аспект от агенцията не виждат причини за промяна на кредитния рейтинг.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg