Булярд Корабостроителна Индустрия предаде втория кораб от поръчката на БМФ

1342
Булярд Корабостроителна Индустрия предаде втория кораб от поръчката на БМФ

Булярд Корабостроителна Индустрия, дъщерно дружество на Индустриален холдинг България () предаде втория кораб от поръчката на Параходство БМФ със строителен номер 457. Корабът с име “Пирин” e 21 000-тонен за насипни товари и е на стойност 16.5 милиона евро. Официалната церемония по кръщаването на кораба ще бъде на 7 ноември 2007 г.

Дължината на „Пирин” е 168.5 метра, а ширината – 25 метра. Плиткото газене от 8.51 метра ще даде възможност на „Пирин” да плава дори и по големите реки на Южна Америка. Мощността на главния двигател MAC е 7 000 kW. С него „Пирин” ще развива средна скорост 13.6 възела. Танковете на кораба събират гориво за около 12 000 морски мили, а складовете му запаси от храна и вода за 40 дни плаване.

„Пирин” беше заложен на стапел в малката докова камeра на завода производител преди една година през октомври 2006 г. Пускането му на вода стана на 25 април 2007 г., а ходовите му изпитания приключиха отлично съвсем наскоро. „Пирин” е вторият пореден кораб от поръчката на БМФ, подписана преди две години. В голямата докова камара на Булярд Корабостроителна Индустрия е заложен третият кораб по тази заявка – 42 000-тонен за насипни товари. Той ще бъде същият като предадения вече кораб „Стара планина”.

В присъствието на премиера Сергей Станишев, транспортния министър Петър Мутафчиев и министъра на икономиката Петър Димитров през август 2007 БМФ и Булярд Корабостроителна Индустрия подписаха и втори договор за изграждане на три нови кораба за насипни товари. Първият – 21 200 DWT, трябва да е готов до края на 2009 г., а другите два – по 55 500 DWT, ще бъдат предадени края на 2011 или началото на 2012 година.

Между 29 октомври и 9 ноември 2007 г. протича търговията с правата на Индустриален холдинг България. Увеличаването на капитала на ИХБ ще бъде реализирано с цел да се финансират инвестиционни проекти на дъщерни дружества, като средствата ще се насочат основно в морски транспорт и пристанищна дейност.

Основните инвестиции към 2007 г. са в морски бизнес – корабостроене, пристанищна дейност, морски транспорт, машиностроене и речни круизи. По-голямата част от средствата от увеличението на капитала ще се инвестират в строителство на три нови кораба, собственост на ИХБ, които са поръчани в Булярд Корабостроителна индустрия.

С останалата част ще се финансира частично проект за разширяване и модернизиране на пристанищния терминал на КРЗ Порт – Бургас. Проектът е на стойност 23  млн. лева и е залегнал в Националната програма за развитие на българските пристанища. С реализацията му ИХБ иска да превърне КРЗ Порт - Бургас в едно от най-активно работещите пристанища в региона за обработка на генерални и насипни товари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg