Булярд Корабостроителна Индустрия, дъщерно дружество на Индустриален холдинг България (

) предаде втория кораб от поръчката на Параходство БМФ със строителен номер 457. Корабът с име “Пирин” e 21 000-тонен за насипни товари и е на стойност 16.5 милиона евро. Официалната церемония по кръщаването на кораба ще бъде на 7 ноември 2007 г.

Дължината на „Пирин” е 168.5 метра, а ширината – 25 метра. Плиткото газене от 8.51 метра ще даде възможност на „Пирин” да плава дори и по големите реки на Южна Америка. Мощността на главния двигател MAC е 7 000 kW. С него „Пирин” ще развива средна скорост 13.6 възела. Танковете на кораба събират гориво за около 12 000 морски мили, а складовете му запаси от храна и вода за 40 дни плаване.

„Пирин” беше заложен на стапел в малката докова камeра на завода производител преди една година през октомври 2006 г. Пускането му на вода стана на 25 април 2007 г., а ходовите му изпитания приключиха отлично съвсем наскоро. „Пирин” е вторият пореден кораб от поръчката на БМФ, подписана преди две години. В голямата докова камара на Булярд Корабостроителна Индустрия е заложен третият кораб по тази заявка – 42 000-тонен за насипни товари. Той ще бъде същият като предадения вече кораб „Стара планина”.

В присъствието на премиера Сергей Станишев, транспортния министър Петър Мутафчиев и министъра на икономиката Петър Димитров през август 2007 БМФ и Булярд Корабостроителна Индустрия подписаха и втори договор за изграждане на три нови кораба за насипни товари. Първият – 21 200 DWT, трябва да е готов до края на 2009 г., а другите два – по 55 500 DWT, ще бъдат предадени края на 2011 или началото на 2012 година.

Между 29 октомври и 9 ноември 2007 г. протича търговията с правата на Индустриален холдинг България. Увеличаването на капитала на ИХБ ще бъде реализирано с цел да се финансират инвестиционни проекти на дъщерни дружества, като средствата ще се насочат основно в морски транспорт и пристанищна дейност.

Основните инвестиции към 2007 г. са в морски бизнес – корабостроене, пристанищна дейност, морски транспорт, машиностроене и речни круизи. По-голямата част от средствата от увеличението на капитала ще се инвестират в строителство на три нови кораба, собственост на ИХБ, които са поръчани в Булярд Корабостроителна индустрия.

С останалата част ще се финансира частично проект за разширяване и модернизиране на пристанищния терминал на КРЗ Порт – Бургас. Проектът е на стойност 23 млн. лева и е залегнал в Националната програма за развитие на българските пристанища. С реализацията му ИХБ иска да превърне КРЗ Порт - Бургас в едно от най-активно работещите пристанища в региона за обработка на генерални и насипни товари.