Мотивите са, че "Кремиковци" не може да изпълни условията, зададени в подаденото заявление за издаване на комплексно разрешително и в програмата за привеждане в съответствие, също така има сериозно закъснение в сроковете за изпълнение на програмата, съобщи на пресконференция министърът.

Заместник-министър Чавдар Георгиев посочи, че има възможност да бъде подновена процедурата по издаване на комплексно разрешително и че новият собственик на комбината е изразил готовност да направи това скоро.

Той трябва да подаде ново заявление, да посочи нови цели за развитие и нова програма за привеждане в съответствие. Дотогава ще бъде в сила действащата месечна санкция на "Кремиковци" за неизпълнение на изискванията за допустими норми на изпусканите вредни емисии, която е в размер на 106 хиляди лева.

Крайният срок за приключване на процедурата по издаване на всички комплексни разрешителни е октомври 2007 година. Чавдар Георгиев каза, че има възможност дотогава новата процедура за металургичния комбинат да приключи с решение.