Ако денят изглежда "черен" за родните инвеститори, то може да се каже, че червеният цвят доминира днес не само у нас, но и на останалите европейски пазари. Сериозни загуби претърпяха днес не само в Азия, ами и индексите на страните от ЦИЕ, но и тези на развитите западноевропейски пазари също.

Немският основен индекс DAX30 загуби до момента значителните 5.1%, като понижение от 5.6% отбеляза и френският САС 40.

Индексът, следящ изменението на 600-те водещи европейски компании - DJStoxx 600, се понижи с 3.7%, до ниво от 315.28 пункта.

На съседния до нас пазар - румънският, също може да се каже, че царяха значителни разпродажби. С близо 5% се понижи индексът ВЕТ, докато с 4.6% поевтиня ВЕТ-С. С 5.1% в късния следобед се понижи и индексът, следящ изменението при финансовите компании - ВЕТ-FI.

С 4.6% падна и чешкият основен индекс РХ50, а унгарският му колега ВUX загуби 4.3% от стойността си. Индексът на полската фондова борса - WIG 20 загуби 4.5% от стойността си. С по над 5% се понижиха и основните гръцки индекси.

Руският основен индекс RTS загуби в късния следобед 6.5%.

Може да се каже, че родните индекси също са сред най-понижаващите се за деня. BG40 загуби 8% от стойността си, докато този на сините чипове SOFIX се понижи към края на деня с 6.4%.

Сред индексите, отбелязали най-слабо понижение днес в региона, е този на македонската фондова борса - МБИ - 10, който загуби едва 0.4% от стойността си.